Historiske NATO topmøder

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

NATO. Topmødet  i London den 3-4 december i London  er et historisk NATO topmøde som er der hvor NATOs 70 års jubilæum skal fejres, i Danmark skal Statsminister Mette Frederiksen i afsted, og  vi har allerede sendt 200 soldater afsted til Irak fordi vi ikke vil bruge flere penge på Kampfly eller de berømte 2 procent på forsvarsbudget   Nato-lederne mødes tirsdag den 3. december med receptioner på først Buckingham Palace med den britiske dronning Elizabeth og dernæst i Downing Street 10, hvor premierminister Boris Johnson vil være vært. Onsdag den 4. december mødes stats- og regeringscheferne til en tre timer lang arbejdssession, hvor de skal drøfte en række emner, herunder Kina, cyber sikkerhed og Natos tilstedeværelse i rummet. Statsminister, Mette Frederiksen, skal undervejs holde møde med den USA’s præsident, Trump. Som den eneste statsleder mon ikke det er Grønlandsstatsbesøget katastrofen der skal snakkes om og ud af verden. Det er 3 gang at et NATO Topmøde holdes i London, første var i 1977 og anden var i 1990 det knager også i den politiske ledelse mellem USA’s præsident og den franske præsident og den tyrkiske præsident Erdogan.

Atlantpagten bliver til
USA’s præsident Harry S Truman i en tale holdt til USA’s Kongres 12. marts 1947 den kom til at udstikke de overordnede retningslinjer for USA’s bestræbelser på at “inddæmme” Sovjetunionen og andre kommunistiske magter under den kolde krig, i forbindelse med den skulle en militærforsvars alliance dannes det blev den af 12 lande,  Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA,  det hele blev underskrevet  12 April 1949 ved en i Washington Danmarks udenrigsminister Gustav Rasmussen underskrev på Danmarks vegne.

1957 paristopmødet
Første gang NATO topmødet mellem stats og regeringscheferne fandt sted i den form vi kender i dag var i 1957 seks år efter at man havde underskrevet atlantpagten.  Som fandt sted en 16 til 19 december  det var historisk mange deltog blandt USA’s præsident Eisenhower efter det famøse brev hvor i stats og udenrigsminister HC Hansen under hånden gav USA tilladelse til at ha atomvåben i Grønland, blev han mødt af USA’s Udenrigsminister John Foster Dulles under en samtale under fire øjne,  her takkede Dulles  HC Hansen varmt for det ” hjælpsomme arrangement” der var lavet for de amerikanske baseområder i Grønland” ifølge Dulles referat kvitterede HC Hansen ved at udtrykke sin utilfredshed  at der var fra Amerikansk side var rejst kritik  af omfanget af den danske forsvars indsats, var brevet i virkeligheden noget for noget?  Det var på dette møde, at NATO uden diskussion besluttede at udstationere mellemdistanceraketter i Europa. Norge og Danmark sagde nej tak, men de to små NATO-landes tilbageholdende politik forudsatte forståelse fra alliancepartnerne. Den viste sig at være til stede. Amerikanerne var fornøjede med Danmarks strategiske indrømmelse om Grønland. Den var i et amerikansk perspektiv mere vigtig end atombevæbning af den skandinaviske NATO-flanke. Derudover var genbekræftelse af principielle formål bekræfte af enigheden af den atlantiske alliance Og der skulle for forbedres Koordinationen og organisering af Nato styrker   Forbedres Koordinationen og organisering for organisering af politiske konsultationer og anerkende behovet for tættere økonomiske forbindelser. På dagsordenen.

1989 Bruxelles 1991 Rom
16 NATO-lande mødtes den 14 og 15 december 1989 det var det første NATO møde siden Berlinmurens fald.  Et spørgsmål på dagsordenen var om hvorvidt de kommende generationer af statsledere ville være lige så engageret i NATO samarbejdet som deres forgængere havde været.  USA’s præsident Georges Bush Briefede NATO lederne om hans samtaler med Sovjets Gorbatjov om deres topmøde i Malta den 2 og 3 december året efter fandt endnu et historisk topmøde sted 7–8, nov. Det var det første siden Sovjets kollaps, her deltog Tyskland første gang samlet som en NATO allierede. Statsminister Poul Schlüter deltog i begge møder.

Washingtontopmødet
Den 24 april og 25 april 1999 var et Historisk NATO topmøde det var historisk for det fandt sted på Højden af  NATOS bombement i Serbien i forbindelse med Borgerkrigene i Eksjugoslavien, og Ruslands Præsident Boris Jeltsin var sur over det, fordi Serbien var nær allierede med Rusland, samtidig var det også  hvor tre tidligere sovjet satellitstater blev medlem det var Tjekkiet, Ungarn og Polen det var Jeltsin også utilfreds med, men det var historisk det var 50 år siden at NATO blev grundlagt, og det skulle fejres fra dansk side deltog Statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

President Barack Obama, NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer and fellow NATO leaders step down from a photo platform April 4, 2009, following their group photo at the NATO meeting in Strasbourg, France. Official White House Photo by Pete Souza

NATOs ambassadernes møde 12 september 2001
Da Terrorangrebene den 11 september 2001 kom var der ikke holdt noget Topmøde men samtaler mellem NATO Generalsekretær George Robertson og USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Condoleezza Rice, blev der holdt et møde med NATOs ambassaderne, her blev Artikel 5 den hvor alliancen kommer hinanden til hjælp i et angreb for første gang i brug, og NATO var med USA i Afghanistan. 

2009
Da Statsministeren hed Anders Fogh Rasmussen husker mange sætningen   “jeg er ikke kandidat til nogen toppost” mange aviser skrev han var på vej væk i udlandet og havde kig på NATO Generalsekretærposten, men ved NATO Topmødet i 2009 mellem stats- og regeringschefer, afholdt i Strasbourg, Frankrig, og i Kehl og Baden-Baden, Tyskland, den 3.-4. april 2009. Bekendtgjorde Fogh han var kandidat og med en tyrkisk studehandel om at lukke den kurdiske TV station ROJ-tv fik Fogh posten, det var her USA’s nye præsident Obama deltog. Og det var historisk da Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy endte 40 års enegang i NATO  1966 trak Frankrigs daværende præ­sident, Charles de Gaulle, Frankrig ud af kommandostrukturen på grund af uoverensstemmelser med USA og Europa. Kommandostrukturen, er ansvarlig for Natos strategiske planlægning.  Og den genoptog Frankrig igen i 2009 samtidig markerede Topmødet 60-års jubilæet for grundlæggelsen.

Kilder DR nyheder TV2 News CNN https://www.nato.int/

President Barack Obama, NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer and fellow NATO leaders step down from a photo platform April 4, 2009, following their group photo at the NATO meeting in Strasbourg, France. Official White House Photo by Pete Souza

Anmeldese af bogen “Åge indefra”

Finanslovsaftale indgået mandag nat aftale på 38 sider