Grønland kan ikke sælges

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

En af Weekendens store samtaleemner og genstand for jokes er Trumps ønske om at købe Grønland, en langt ude historie man skulle tro var satire. Men den er god nok Trump vil købe Grønland 

https://www.dr.dk/nyheder/udland/trump-bekraefter-er-interesseret-i-koebe-groenland

Kræves Grundlovsændring
At sælge Grønland vil betyde en grundlovsændring, Med Grundloven af 1953 Grønland ændrede status fra koloni til en del af riget Med Danmarks Riges Grundlov af 1953 blev Grønland integreret i Danmark, hvorved to medlemmer af Folketinget skulle vælges i Grønland. Hvis vi sælger kræver det en ny grundlov Folkeafstemning hvor 40 %. Af vælgerne skal stemme ja. Og To folketingsvalg,

Det er ikke flertal for at ændre Grundloven, og SF og de radikale prøvede i 2011 og det var der ikke flertal for. Hjemmestyret sætter også en. Hjemmestyret blev indført den 1. maj 1979 ved Lov om Grønlands Hjemmestyre. Loven betoner, at Grønland indtager en særstilling i det danske rige, og at det er “et særligt folkesamfund”. Hjemmestyret udgøres af det folkevalgte Landstinget og Landsstyret, som er den politisk ansvarlige regering. I praksis udgør Grønland en selvstyrende del af riget med en sagligt og geografisk afgrænset lovgivningskompetence for hjemmestyret, der hverken kan ændres eller ophæves ensidigt af Danmark; hjemmestyrets statsretlige status kan derimod diskuteres, således som Færøernes; Selvstyreloven af 12. juni 2009. I Selvstyreloven § 1 står der: “Grønlands Selvstyre har den lovgivende og udøvende magt inden for overtagne sagsområder. Domstole, der bliver oprettet af selvstyret, har den dømmende magt i Grønland inden for samtlige sagsområder. I overensstemmelse hermed er den lovgivende magt hos Inatsisartut, den udøvende magt hos Naalakkersuisut og den dømmende magt hos domstolene.”   

Afslag fra danske og grønlandske politikere
Mit svar vil være nej tak. Jeg tror ikke, det vil være gavnligt for Grønlands udvikling, siger Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget for venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, der arbejder for et selvstændigt Grønland har hun sagt til DR også folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut har sagt til BT »For os i Grønland er det vigtigt at pointere, at vi er et land, der har eget selvstyre, eget landsstyre, egen regering. Og Danmark kan ikke sælge et land, som Danmark ikke selv ejer. Hvis Trump skulle være interesseret i investeringer eller bilaterale aftaler med Grønland, så må han jo henvende sig til Grønland om det,« siger Aki-Matilda Høegh-Dam. Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen fra Siumut, udtaler i en kortfattet meddelelse som reaktion på historien om, at Donald Trump skulle være interesseret i at købe det store land mod nord: »Vi har et godt samarbejde med USA, og vi ser det som et udtryk for større interesse for at investere i vores land og de muligheder, vi tilbyder. Selvfølgelig er Grønland ikke til salg,« lyder det fra landsstyreformanden. Også Udenrigsminister Jeppe Kofod har sagt ”Grønland er ikke til salg for dollars, rubler eller yen” Statsminister Mette Frederiksen sagde under sit besøg i Grønland i søndags ” Det er en absurd diskussion, og Kim Kielsen har selvfølgelig gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, og så stopper snakken med det. Til gengæld er der rigtig meget andet, vi gerne vil snakke med den amerikanske præsident om, siger Mette Frederiksen. ”

USA har tidligere leget med tanken
1867 forsøgte den daværende amerikanske udenrigsminister William Seward så at købe Grønland, Island og De Vestindiske Øer fra Danmark Seward så det som en del af at skabe et kontinentalt stor rige med ekspansioner i de arktiske områder. Men forhandlingerne med Danmark gik i hårknude stedet købte man Alaska af Rusland.

Prisen lød efter sigende på 100 millioner dollars, men denne gang sagde Danmark nej

I 1946 forsøgte præsident Trumans administration ifølge AP igen at købe Grønland efter først at have været interesseret i at bytte et landområde i Alaska for Grønland.

Præsident Eisenhower Skulle også ha forsøgt sig men fik også nej.

Derfor er Grønland vigtig for Amerikanerne
 Grønland er strategisk vigtig for USA og Rusland og Kina opruster ifølge kongressen.com

An aerial view of Thule Air Base.

USA har i forvejen Thulebasen men ønsker en større tilstedeværelse, med militærbaser    udover de potentielle resurser der findes i området Det vil bl.a.  Betyde større adgang til andre faciliteter på Grønland, såsom lufthavne. Præcis dette har været et problematisk punkt da kineserne i lang tid aggressivt har søgt at investere i store byggeprojekter i Grønland og dermed omgå USA’s indflydelse som stormagtsnation. Selvom Danmark nedlagde veto mod det kinesiske lufthavnsprojekt, er USA blevet klar over vigtigheden i at sikre sig fremtidige gode relationer med Grønland og Danmark

Kilder DR nyheder BT og Kongressen.com

Byvandring i Odense

Odense Blomsterfestival