Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.
in ,

Forholdet mellem en ny og gammel præsident har ikke altid været kønt

Af Kasper V Hansen

Donald Trump elsker og vinde, men efter at ha tabt præsidentvalget, og nu er udgående præsident, opføre han sig som historiens dårligste taber, han nægter og anerkende Joe Biden har vundet, skriver på Twitter konspirationsteorier om han har været udsat for valgsnyd.  Spiller Golf, og nægter at samarbejde med Joe Biden og den indkommende Bidenadministration.  Manden der fik en ordentlig behandling af Obama for fire år siden, nægter nu samme behandling. Til Joe Biden men det er set før. Men fælles de anerkendte dog nederlaget og gav en tabertale noget Trump har nægtet. 

To præsidenter nægtede at overvejer deres efterfølgers indsættelse
Thomas Jefferson og John Adams have været personlige venner, men blev politiske fjender,.

Da Thomas Jefferson blev taget i ed som præsident, nægtede John Adams USA’s 2 præsident den 4 marts 1801  at overvejer Jeffersons indsættelse, han forlod Washington om nattet,   det samme med 1828 hvor sønnen   John Quincy Adams nægtede og deltage I Andrew Jacksons indsættelse, fordi det havde været et slemt valg, og Adams kaldte ham slemme ting, men det værste var de angreb hans kone der døde tre måneder før hendes mand indsættelse, de havde stødt sammen i 1824 men valget blev afgjort i repræsentanternes hus, til fordel for Adams. Jacksons tilhængere, råbte korrupt aftale,  https://www.ushistory.org/us/23d.asp

1861 præsidenten gjorde ingenting
Det er bekymringen at den kommende præsident-elect har utilstrækkelig tid, at forberede sig at tage embedet, er en relativ ny ting i det amerikansk historie- for 144 år fire måneder ville gå, mellem valgdagen og indsættelsen. Af den nye præsident.   Ikke fordi den præsidentielle overgangsperiode var dømt særligt komplekst. Men snare fordi de transportmuligheder man havde dengang var langsomme og besværlige, det resulterede i en lang akavet lang lame-duck lam and på dansk periode for den afgående præsident og den nye præsident.  Og en frustrerende inhabilitet for indgående præsidenter at håndtere udviklende, kriser som udbruddet af den amerikanske borgerkrig, efter valget af Abraham Lincoln. I 1860 der var gået valg til på et program vendt mod slaveri, syden var viljen til at opretholde Unionen på lavpunktet, ikke mindst efter John Browns angreb på et militærarsenal i Harpers Ferry i Virginia i efteråret 1859 overbeviste mange, om at  de kun kunne forsvare deres rettigheder med våbenmagt.  Derfor begyndte man at forbedrede sig på til væbnet konflikt da Lincoln, vandt valget uden støtte fra syden.   i tidligt 1861 fra den siddende præsident James Buchanan  til Abraham Lincoln  fra den 6  november 1860 til den 4 marts 1861  syv stater udtrådte af unionen, Buchanan   havde den tro  at stater ingen ret havde og udtræde af de forende stater, men  mente det var illegalt for den føderale regering at gå  i krig for at stoppe dem, eller gøre noget ved det. Begge var forfatningsstridigt mente   da den nyvalgte præsident Abraham Lincoln ankom til Washington sagde   Buchanan   til ham at han måtte være en lykkelig mand hvis han var lige så glad for at flytte ind i det hvide hus som han selv at vende tilbage til sin farm Wheatland.

Hoover og FDR Hoover den bitter taber
 Og den voksende, forværring af den store desperation i tidlig 1933 den sidste betyd en ændring. I 1932 havde Præsident Herbert Hoover tabt valget i en jordskredssejr, til Franklin Delano Roosevelt, blot ofte kaldt FDR.  Præsidentvalget fandt sted midt i den største økonomiske desperation da børsen på Wall Street krakkede i 1929 Hoover var den mest upopulære mand i USA. Mange gav ham skylden for krisen men i hans hjerne var at amerikanerne havde lavet en fejltagelse, han mente at FDR skulle bruge sin popularitet på Hoover så han Hoover kunne tage de nødvendige skridt, for at beskytte landet fra Roosevelt og hans new Deal, det gav ingen mening. Deres overgang skulle ikke blive god, den 22 november var Hoover dybt uimponeret,   af  president-elect han mente at FDR var dårligt informeret,. Og forholdsvis lille vision, Hoover havde så svært ved at skjule hans foragt at han aldrig ville. Fotograferes med ham, “I will never be photographed with him” sagde han, det sidste endte han med.  Den 23 december 1932 var der udvekslet telegrammer mellem Hoover og Roosevelt.   Hoover prøvede at sabotere New Deal fra start hvilket Roosevelt afslog, blandt andet ville Hoover have en konference i Europa om krigsgæld fra første verdenskrig, hvilket Roosevelt også afslog.  Dengang var der fire måneder inden en ny præsident overtog magten, dengang var indsættelsesdagen den 4 marts.  Samme måned blev den 20 tilføjelse til forfatningen vedtaget der gav den nuværende   indsættelsesdag den 20 jan- og det trådte i kraft ved næste valg.  Bedre blev det ikke da Hoover offentliggjorde telegrammerne fordi han mente at amerikanerne fortjente at få besked men mange var foragtet over det. også den 17 februar sendte han  et brev,  til Roosevelt hvor  han forslog Roosevelt anerkendte  at forværrelsen af økonomien ikke var hans,  det vil sige hoovers skyld men et resultat over offentlig frygt over hvad FDR måske ville gøre,   Da Roosevelt endelig skulle indsættes ville Hoover ikke engang give ham den traditionelle middag der var mellem den nye og gamle præsident, men bød dem dog på te, under køreturen fra det hvide hus. Til indsættelse ceremonien. Blev der ikke ytret et ord mellem de to mænd i bilen. Hoover var for bitter. , Det eneste der blev sagt. Var nice steel om det nye. Handelsministerium. Af FDR. I et desperat forsøg på at starte. En samtale.

The Twentieth Amendment den 20 tilføjelse til forfatningen ratificeret i 1933 reducerede den lame and periode.  Med næsten halvdelen  og flyttede indsættelsen fra marts 4 som traditionelt havde været indsættelse dagen. Til den 20 januar. Men det tog 20 år at forandre det,  det havde ingen effekt  fordi mellem Franklin Delano Roosevelts fire præsidentperioder, og Harry S Truman  hurtige overtagelse af præsidentembedet efter Roosevelts død i 1945 der var ingen præsidentovergangsperiode   Den første fandt sted i  1953 mellem Truman og Dwight Eisenhower der var dårligt blod mellem dem, Efter 20år med demokratisk styre havde Republikanerne endelig genvundet det hvide hus, med Ike  Dwight D. Eisenhower. Forholdet mellem den udgående præsident Harry S Truman var engang god, i 1948 havde Truman tilbudt ham at blive præsident og Truman vicepræsident ved valget i 1948  men i 1952

havde de to mænd kæmpet en bitter kamp mod hinanden,  det handlede mest om at Ike ikke havde sagt, fra over for Senator Joseph McCarthy’s grundløse beskyldninger mod hans Udenrigsminister General George Marshall,  McCarthy’s beskyldte ham for at være spion og kommunist, men Ike kom ikke sin læremester og ven, til hjælp og var tavs.  tænk Trump og Obama i 2016.  under valget var Truman dog storslået ved både  Ikes modstander Adlai Stevenson og Ike selv, ved og tilbyde dem hemmelige efterretningstjeneste briefinger for at blive forbredt hvad der ventede dem. For Truman havde ikke været forbredt selv inden han overtog præsidentposten, Stevenson sagde ja men Ike afstod mest på grund af misforståelser.   Truman havde fornærmet Eisenhower under 1952 valget (“The general doesn’t know any more about politics than a pig knows about Sunday.”) På dansk ”generalen ved ikke meget mere om politik end en gris ved om søndag ” Eisenhower svarede ved at nægte at blive briefed af Truman før valdagen   (“our communications should be only those which are known to all the American people”)  På dansk vores kommunikation skal kun live dem som er kendt af alle det amerikanske folk  og satte spørgsmål ved en Hvide hus middag  som Truman havde udvidet efter Eisenhower’s budget director, Joseph Dodge besøgte  White House budget office. Straks efter valget, for at observere forberedelsen af 1953 budget Dodge erklærede  ham selv være tilfreds med hvad han så og fortalte Eisenhower han ikke vil erstatte en eneste person.

Det så ligeglad en præsident overgang kom I atomalderen der alarmerede the Brookings Institution til i 1960 at samle 14 tidligere præsidentrådgivere.   Og Eisenhowers assistant secretary til the cabinet, Bradley Patterson, at give hemmelige før valg rådgivning til repræsentanter for John F Kennedy og Richard Nixon.   Øvelse forhindrede ikke Kennedy et skænderi af Svinebugten invasionen tre måneder før han tog embedet, men det etablerede en præcedens at uddybe før valgs forberedelser for at indtage den amerikanske nations højeste embede. Overgangen var dog lidt mere glidende 8 år senere skulle Eisenhower selv give magten fra sig, denne gang var de ikke blot mellem to mennesker fra hvert parti men fra hver sin generation Eisenhower Var den sidste præsident til at blive født i 1800tallet og var den ældste præsident nogensinde, John F Kennedy var min sin 43 en af de yngste præsidenter.  Der var 27 år mellem dem. Den 8 december 1960 mødtes de første gang.   Der var dog også uvenskab mellem dem Eisenhower privat snærede at JFK var Little Boy Blue på groft oversat dansk lille dreng blå.  Og JFK kaldte Ike for that old a—hole. På groft oversat dansk den gamle —et hul.  Ike kunne også lige at misudtale Kennedys navn, og JFK sagde at Ike  var kryptering i præsidentembedet. Deres fjenskab gik over politik.  Langt tilbage til anden verdenskrig,   selv JFK var kun en flåde løjtnant,  en juniorgrad  Eisenhower, the Supreme Commander of Allied Forces in Europe For Ike JFK så ud til at være en ung whippersnapper Piskesnapper for Kennedy var Ike et kold svin, og en skid  Under et af deres to eneste møder i det hvide his var der forberedelser for muligheden af at atomangreb, Eisenhower   ville vise Kennedy  det Hvide hus øvelse,  i tilfælde af krig,   den 43årige præsident-elect var ikke interesseret men besluttede at imødekomme den siddende præsident. Efter Eisenhower kaldte øvelsen en helikopter landede på det plænen af det hvide hus I tre eller fire minutter Kennedy dikterede efter mødet øvelsen var i JFKs øjne betydningsløs, fordi hvis internationale relationer nogensinde nåede det punkt af et Atomangreb så havde præsidenten fejlet landet alligevel

Carter og Reagan 1981
I Januar 1981, var det Carter og Reagan, det var et skifte en tidligere Hollywoodfilmstjerne en højre konservativ forberedte at overtage magten,  for mange amerikanere, der levede gennem 1950erne.  Og 1960erne var det utænkeligt at en person så konservativ som Reagan kunne vinde det, når man tænkte på Barry Goldwarter nu var Reagan ikke blot konservativ han havde et konservativt flertal i Senatet. De var også forskellige politikere Carter var en centrist problemløsende . Politiker der  mente ideologisk ortodoksi var bras,    Reagan var som nævnt konservative der trivedes med at lave dramatiske proklamationer. O g lavede teatralske appeller til vælgerne. Carter var ødelagt af tabet.  Ronald Reagan som president-elect gjorde det klart at han ingenting ville ha at gøre med´ Carter efter at vinde valget.  Ifølge en Associated Press, historie var der også et skænderi over udenrigspolitik og indretningen af det hvide hus. Nancy Regan forslog direkte at Carter flyttede ud af det hvide hus. Før indsættelsen, så den nye første familie kunne genindrette det hvide hus.  Carter arbejde til det sidste med at frigive gidslerne, i iran, men iranerne ville ikke løslade dem før Reagan var taget i ed og Reagan kunne fortælle de gode nyheder, man ville ydmyge Carter mest muligt.  Under deres limousinetur til Capitol Hill på indsættelsesdagen, Carter var netop i dybe tanker om løsladelsen af gidsler,  fra Iran mens Reagan fortalte en serie af anekdoter, som Carter har fortalt var  remarkably pointless dansk bemærkelsesværdigt meningsløst,  en historie involverede en studie chef Jack Warner, da begge mænd steg ud af limousinen Carter spurgte en hjælper hvem er Jack Warner 

Clintonfolkene fjernede tastaturet 2001
Da Bill Clinton forlod det hvide hus I 2001 efterlod hans folk en lille gave til den nyvalgte præsident, George W Bush bemærk W’et skulle en nyansat finde sig ned og skrive George W Bush på computeren, vil løbe ind i problemer – for der er noget, der mangler. Mere konkret: Bogstavet »w« er fjernet fra computerens tastatur, fra hundredvis af tastaturer i Det Hvide Hus, og hvordan skal rådgiverne forfatte breve eller politiske erklæringer uden at kunne skrive »George W. Bush«? Misdæderne er nogle Clinton folk, som på deres sidste arbejdsdag fredag fandt på denne joke.  Nogle tilfælde har de klæbet det manglede bogstav fast til loftet – fire meter oppe – og i andre tilfælde er det bortført.  De nye Bushfolk kunne ikke se ved at se det morsomme i spøgen »Vi har nok at se til og behøver ikke dette problem,« udtalte en gravalvorlig medarbejder i Det Hvide Hus. Dengang.  Al Gores tidligere pressechef, Chris LeHane, tog det imidlertid fra denne lette side: »De kan lige så godt vænne sig til det. Det er den store venstreorienterede sammensværgelse, der er på spil. ” der gik også rygter at De havde skrevet obskøne ting på computerne. De havde revet telefonstik ud af væggene.  De havde ødelagt kopimaskiner, de har klippet computerledninger over og stjålet krystal-champagneglas fra Airforce One. Bushs talsmand Ari Fleischer madede pressen med mange af detaljerne og oplyste, at den nye administration var ved at sammenstykke et katalog over hærværket.

Bush-folkene lækkede også en historie om, at Clinton-administrationen allerede havde brugt halvdelen af budgettet for Det Hvide Hus, og at en stor del af det var brugt på personlige bonuser. Senere har det vist sig, at de fleste anklager var opdigtede. Hærværket var enten ikke-eksisterende eller spøgefuldheder, og budgethistorien holdt heller ikke vand.

Kilder ¨ NPR NBC  ABC The Chautauquan Daily – WordPress.com  dr nyheder  Berlingske dagbladet information 

Præsidenter – fra Washington til Trump Bog af Philip Christian Ulrich og Rasmus Dahlberg  USA’s  historie bog Erling Bjøl og Niels Bjerre-Poulsen

Anmeldelse af Mafia Remake

Viking Rubber Company