Et kig på den nye regering

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Den nye regering med statsminister Mette Frederiksen i forgrunden.

Det var en historisk dag på Amalienborg slotsplads da Mette Frederiksen viste sin nye socialdemokratiske mindretalsregering, den første S Et parti regering i 40år. Med 48 mandater og 20 ministre, frem på slotspladsen den nye statsminister blev modtaget af sin søn Magne med en krammer på pladsen var også hendes kommende mand, Bo Tingberg og en stolt far Flemming Frederiksen, der erklærede det var ligeså stort som da hans datter blev født.

Yngste ministre nogensinde
Mette F er den yngste statsminister der er 41 siden Carl Theodore Zahle der var 43 da han blev udnævnt første gang. I 1909 men på alder med den franske præsident Macron. Derudover er ministerholdet den yngste regering i nyre tid. Den yngste minister med en alder på 33år er Erhvervsminister Simon Kollerup og den ældste er Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen der er 55år.  En gennemsnitsalder på 41,8 år. Ni ministre er i 30’erne, ni ministre i 40’erne, og endelig er kun to i 50’erne.

Unge men erfarne
Mette F er den første socialdemokratiske statsminister siden Krag der har ministerfaring med ind i statsministerembedet, Anker Nyrup Thorning var alle uerfarne da de blev  i statsminister, Der er ni af de nyudnævnte ministre, der tidligere været ministre. Listen over nye ministre, der har været ministre før er  , tæller Mette Frederiksen, Nicolai Wammen, Nick Hækkerup, Astrid Krag, Morten Bødskov, Dan Jørgensen, Mogens Jensen, Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht. Til sammenligning havde ti ud af 17 ministre i Løkkes smalle V regering ministererfaring, mens ni ud af 22 ministre VLAK-regeringen havde ministererfaring, før det er en stor forskel på sidste regering hvor Vestager og Henrik Dam var de eneste der havde ministererfaring, det er for at undgå uerfarne ministre, og skræmmebilledet er de mange rokader, Thorning måtte igennem fordi de fleste ingen erfaring havde 

Køn
7 af ministrene er kvinder, mens resten er mænd men her   har færre endnu fundet vej til et af regeringens magtfulde udvalg. Ud over Mette F, der sidder i Koordinationsudvalget, Sikkerhedsudvalget og Ansættelsesudvalget, har kun indenrigs- og socialminister Astrid Krag og forsvarsminister Trine Bramsen fået plads i udvalgene. Bramsen er blevet en del af Sikkerhedsudvalget Krag har fået plads i Økonomiudvalget, sammen med Dan Jørgensen Det er første gang en Klimaminister sidder i det udvalg.

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11469776/faa-kvinder-i-toppen-af-frederiksens-magtfulde-regeringsudvalg/

Parlamentarisk erfaring
18 ministre sidder i folketinget.  En fjerdedel af de nye ministre blev valgt ind for første gang ved valget i 2015 og har dermed kun siddet i Folketinget en enkelt valgperiode. Mange af de nye ministre har erfaring Andre steder Jeppe Kofod og Dan Jørgensen har haft deres gang i Bruxelles i flere år, i EU parlamentet, Nicolai Wammen, Nick Hækkerup og Joy Mogensen siddet som borgmestre i Aarhus, Hillerød og Roskilde. Som den eneste på ministerholdet har Joy Mogensen ikke været medlem af Folketinget, men kun som borgmester i Roskilde hvor hun er populær, hun er en kritiker af Thorning, og en de tætte på Mette F, som også har hentet hende ind for at vise at endelige mødre, godt kan være ministre, hun blev angrebet af partifællen Simon Simonsen for at være citat” kaldte ‘selvcentreret’, ‘egoistisk’ og ‘et personligt frigørelsesprojekt” citat slut efter hun aftenshowet fortalte at hun havde valgt og blive gravid med en anonym donor, Mette Frederiksen bakkede Joy op.  Joy Mogensen og Jeppe Kofod er hentet udefra og ikke i folketinget. Hele 15 af de nyudnævnte S-ministre er akademikere kun 5 er ikke akademikere.

Mange har kendt hinanden i ungdomspartiet
Mette F har været medlem af DSU Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

 Mange af sine ministre har hun kendt fra tiden i ungdomspartiet, hele 14 ministre har været DSU’er . Morten Bødskov og Peter Hummelgaard Thomsen er begge tidligere formænd for ungdomspartiet, , Ane Halsboe-Jørgensen, Mogens Jensen, Magnus Heunicke, Simon Kollerup, Kaare Dybvad  Lea Wermelin, Rasmus Prehn, Benny Engelbrecht, Nicolai Wammen, Jeppe Kofod og Dan Jørgensen 

tre ministre startede i andre partier
Når du skifter til et parti, sætter du dig ned på bagerste række holder kæft, og starter forfra, tre af de nye ministre kommer ikke fra Socialdemokratiet, det er Pernille Rosenkrantz, der startede i Enhedslisten, Astrid Krag der var i SF og meldte sig ind i socialdemokratiet, da SF gik ud af regeringen, med Dongssalget hun var sundhedsminister, Mattias Tesfaye, har været forbi både Enhedslisten og SF inden han blev socialdemokrat i 2013

Nordjysk dominans
Fire af de nye ministre er valgt i  i Nordjyllands Storkreds herunder statsminister Mette Frederiksen  tre af  ministrene valgt i Sjællands Storkreds, to i henholdsvis Københavns, Københavns Omegns og Fyns, mens Sydjyllands, Vestjyllands, Østjyllands, Bornholms og Nordsjællands Storkreds hver er repræsenteret med en enkelt minister i regeringen Kofod er dog bornholmer og Joy er fra Sjælland.  Dan Jørgensen og Trine Bramsen er fynboer.

Kilder: Jyllands Poesten, Altinget og DR

Magi i luften på Sølund

Sankt Hans-bål på Rytterkasernen