Af Kasper V Hansen
I går forsatte regeringsdannelsen igen, og trods de Radikales drama onsdag, var den Radikale leder Morten Østergård, og Sofie Carsten Nilsen. Dukket op til regeringsforhandlingerne torsdag, dog var det et godt tegn at de mødte op til forhandlingerne, men var de blevet væk kunne det havde betydet sammenbrud og spekulationer om en ny dronningerunde, i dag forhandler Mette Frederiksen med
Mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten det er fælles forhandlinger, men som noget nyt er det ikke en partilederne fra hendes parlamentariske grundlag. Det er det grønlandske mandat Aaja Chemnitz fra partiet IA. Som er mødt op som noget nyt de fire nordatlantiske mandater, fra Færøerne og Grønland har kun været til møde i regeringsdannelsesforhandlingerne, en gang det var dagen efter at Mette Frederiksen var udnævnt til kongelig undersøger. Mon der kunne være en ministerpost på vej til Grønland? Dog vil begge ikke sige det højt. Mette Frederiksen siger at emnet for dagens forhandlinger er økonomi. Mens Aaja Chemnitz siger det er øget grønlandsk selvstyre på hendes dagsorden, det lyder sandsynligt da det er Grønlands nationaldag. Men det kan også være en snak om en ministerpost i den kommende socialdemokratiske mindretalsregering.
partiet IA har stillet krav om en ministerpost i maj
Aaja Chemnitzs parti Inuit Ataqatigiit (IA stillede den 13. maj 2019 et klart krav: en arktisk minister. ”Hvis IA får det afgørende mandat i forhandlinger, så vil det være et centralt krav fra vores side, at man får en arktisk minister Og en arktisk minister skal selvfølgelig komme fra Arktis, sagde IA’s folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, til Ritzau. Inuit Ataqatigiit, hvis grundtanke er socialistisk, lægger sig ikke på forhånd fast på, om partiets krav skal blive indfriet af en rød eller blå regering. ” Vi har oplevet, at Lars Løkke Rasmussens regering sådan set har prioriteret Grønland langt højere end den tidligere socialdemokratisk ledede regering.” og forsatte ”Samtidig er vi åbne over for et samarbejde med både rød og blå blok, fordi vi mener, at de sager, der har med Grønland at gøre, kan tages ud af den partiligning eller rød-eller-blå-blok-leg, der er på Christiansborg, ” sagde Aaja Chemnitz Larsen. Partiet Inuit Ataqatigiit har tidligere luftet tanken om en arktisk minister, blandt andet før det seneste folketingsvalg i juni 2015.
Grønlandske ministerposter i Danmarkshistorien
Aaja Chemnitzs parti Inuits krav om en arktisk minister er ikke et urimeligt krav når man tænker på der gennem tiden har været mange grønlandske ministre i Danmarkshistorien. De har ofte spillet en parlamentarisk vigtig rolle, ofte som mandat nummer 90 betalingen har været en ministerpost.
Michal Gam er et godt eksempel Ved valget i 1960 manglede Socialdemokratiet og De Radikale et mandat i at have flertal i Folketinget, og Kampmann gjorde da det nyvalgte grønlandske folketingsmedlem Mikael Gam, som stod uden for partierne, til Grønlandsminister. Da Gam næppe ville stemme imod en regering, som han selv var medlem af, havde Kampmann sikret sig sit flertal. De Konservative protesterede ved udnævnelsen og næsten hver gang Gam stemte, men han blev siddende som minister i fire år. Næste gang, at der var valg i Grønland, mistede han sit mandat.
Knud Hertling Medlem af Folketinget fra 1964 til 1973, valgt på Grønland. Han stiftede i 1969 partiet Sukaq, det første politiske parti på Grønland. Han spillede en afgørende rolle ved valget i 1971 her havde hverken VKR med Statsminister Hilmar Baunsgaard et flertal, heller ikke Jens Otto Krags socialdemokrati og SF havde flertal hjælp fra de fire nordatlantiske mandater var påkrævet. Valget på Færøerne fandt imidlertid først sted den 5. oktober. For det andet havde det ene af de to grønlandske mandater, Knud Hertling, allerede før folketingsvalget peget på en ny socialdemokratisk regering, Ingen vidste på valgaftenen, hvor Moses Olsen stod politisk, og da valget stort set var endt uafgjort, indløb der et telegram fra Nordgrønland til TV-avisen: “Om nødvendigt indstillet på at støtte en regering Krag”, havde Moses Olsen skrevet i telegrammet.
Moses Olsen fandt sig i Danmark bedst til rette i SF’s gruppe. I perioden kort efter valget måtte Moses Olsen bo på en hemmelig adresse i København for at beskytte sig mod chikanerier fra vælgere, der var utilfredse med, at et grønlandsk mandat var medvirkende til, at den radikale Hilmar Baunsgaard ikke kunne fortsætte som statsminister. Omsider kunne J.O. Krag den 11. oktober sætte sig i spidsen for en ny socialdemokratisk regering på et knebent parlamentarisk flertal af SF’s og de tre nordatlantiske mandater. Prisen for, Knud Hertlings støtte var at blive Grønlandsminister.
Alt sammen er spekulationer men Aaja Chemnitz har været dygtig til at skaffe sig indflydelse i dansk Politik under sidste valgperiode. Det virker det lidt suspekt, at Aaja Chemnitz møder op samme dag, alle partierne mødes første gang til forhandlinger.
Kilder DR Nyheder TV2 news Den store danske
.