Er der en aftale eller dokument i regeringsdannelsen?

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper v Hansen

Dag 19. i regeringsdannelsen en rekord hun nu har helt for sig selv i forhold til hvor mange dage det har taget og danne regering, Partierne forhandlede fra klokken 13 mandag, og efter et par timers pause tidligt på aftenen. Mandag aften forsatte regeringsforhandlingerne ud over det vi plejer og se, ganske vist var der oplyst at partierne og kongelig Undersøger Mette Frederiksen ville forsætte, men de snød pressen Der gik ud fra de forhandlede I Landstingssalen det gjorde de ikke, de forsatte på et tidspunkt mellem 18 og 21 vi ved ikke hvad tid, men de forsatte på Mette Frederiksens kontor på Christiansborg. Den man gang man kalder Rød Fløj ingen ved hvornår de kom. Da pressen fik nys om, hvad der foregik, var det for sent at spille spørgsmål til partilederne.

Det skete Mandagnat
En lille gruppe socialdemokratiske rådgivere har sluttet sig til dem. Meldingen er, at forhandlingerne godt kan trække ud til sent i aften. Det gjorde det også, omkring KL 22:58 kom Morten Østergård ud og sagde ” Det går fint, og vi er bestemt ikke færdige, ” KL 23:02 forlod både Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper Mette Frederiksens kontor. På vejen ud ønskede hverken Skipper eller Olsen Dyhr at stoppe op og svare på spørgsmål. “. 23:24 kommer Mette Frederiksen ud til pressen ”Den politiske tegning er der, og den er flot”, lyder det fra Mette Frederiksen, da hun kommer ud fra sit kontor efter dagens forhandlinger”. Men hun lægger ikke skjul på, at der stadig er brug for nogle politiske armlægninger. ”Det snerper til. Selv om jeg fra start har sagt, at de her forhandlinger skal have den tid, det kræver, så skal de jo heller ikke køre på i det uendelige, ” lyder det fra den socialdemokratiske formand. ” Vi er ved at være der, hvor det i sidste ende er et spørgsmål om politisk vilje”, siger Mette Frederiksen. Hun satser stadig på en socialdemokratisk mindretalsregering.

Den politiske tegning er der?
Læg mærke til sætningen ”Den politiske tegning er der, og den er flot”, er der et færdigt regeringsgrundlag på bordet? Eller en aftale om en regering? Ifølge Berlingske var der

Søndag forhandlede Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten i syv timer, og på bordet mellem dem lå et cirka 15 sider langt dokument, det skriver avisen Berlingske

Ifølge avisen har dokumentet karakter af et udkast til en aftale, og det har lige nu arbejdstitlen “Retfærdig retning for Danmark”. Hensigten med dokumentet er, at det skal agere som en rettesnor for Mette Frederiksens nye regering. Det indeholder lige nu nogle konkrete og bindende formuleringer, men forhandlinger parterne presser på for, at der bliver tilføjet flere bindende krav – og bindende datoer for, hvornår forskellige tiltag på eksempelvis klimaområdet og udlændingeområdet skal sættes i værk. Ifølge Berlingske er netop udlændingeområdet fortsat en af de største knaster i forhandlingerne. Søndagen blev brugt på både at drøfte ydelser til udlændinge og forholdene for børnene på Sjælsmark.

Ifølge TV 2s politiske journalist Hans Redder er der dog en 17 sider lang liste med aftaler, som Mette Frederiksen skal forsøge at skabe enighed om i den røde blok. Men knasterne kender vi: Den økonomiske politik, hvordan arbejdsudbuddet skal håndteres og selvfølgelig udlændingepolitikken.

”så skal de jo heller ikke køre på i det uendelige, ”
Det er den anden sætning man skal lægge mærke til fra Mette Frederiksen, Hun sendte et helt klart signal til de tre andre partier om, at de ikke kan forhandle for evigt, måske er Mette Frederiksen ved og miste tålmodigheden fordi at nogen ikke vil give sig, hun sagde også ” Vi er ved at være der, hvor det i sidste ende er et spørgsmål om politisk vilje”,

Det kan også forklare at de andre røde partiledere Morten Østergård Fra de radikale kun havde en kortfattet besked mandag aften. Og Pia Olsen Dyhr fra SF Da Pernille Skipper. Ville ikke svare på spørgsmål fra pressen som de ellers plejer, men det kom også et svar fra Pernille skipper, ”Jeg tror det er forskellige udlægninger af situationen, spurgte Hans Redder! Der også spurgte Pernille Skipper, om der er et stykke vej igen, svarede hun blot: “Det tror jeg bestemt, der er svarede Pernille Skipper. Og hun havde ikke flere kommentarer andet end hej hej da hun og Olsen Dyhr som slet ikke svarede på spørgsmål som de to andre, da de gik ned af trapperne.  I dag forsætter forhandlinger igen, det bliver dag 20. men ifølge to Medier er der Berlingske et dokument på et cirka 15 sider langt dokument. Mens TV 2 Mener der er et en 17 sider lang liste med aftaler, uanset antallet af sider, så ligger der noget på bordet nu.

Kilder TV2 News DR Nyheder Berlingske

Karl William på Sølund

Rasmus Seebach i topform – Glæder sig til Sølund