En regering skal ha vedtaget Finansloven i folketinget. Tre gange er den faldet

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Alle ved at Regeringen har en færdig finanslov og præsenteret den i Finansministeriet, men faktisk skal den også vedtages i folketingssalen og selvom en regering har vedtaget en Finanslov med sine støttepartier, har vi set Eks. på at en dansk regering er faldet ved en afstemning i Folketinget. Så galt går det næppe for Mette Frederiksen.  Men historisk er det 3 gange er en regering faldet på en Finanslov.

Holstein-Ledreborg gad ikke og være konseilspræsident
I 1909 skete der noget særligt. Det var med nød og næppe lykkes og få dannet en regering. Men regeringschefen Lensgreve Ludvig Holstein-Ledreborg ville ikke være konseilspræsident datidens betegnelse for en statsminister, den var dannet i august 1909 men holdt få måneder.

I oktober gik han af. Ganske uventet, folketinget havde Finansloven til behandling. Det var jævnt kedeligt. Indtil højres Martin Halsted fik ordet. Som roste sin partifælle Pakrkov for hans politiske mod til at gøre Holstein-Ledreborg til konseilspræsident alle i venstre undrede sig ikke mindst Ledreborg. For de viste godt hvordan Lensgreven havde behandlet Parkov i lejre under regeringsdannelsen, Holstein-Ledreborg  havde simpelthen sparket ham ud af Alleen i Lejre Ludvig Holstein-Ledreborg begyndte med tilråb fra salen et nådesløst drilleri af Halsted og Parkov kunne ikke komme sin fejlinformerede ordfører til hjælp   Holstein-Ledreborg  ålede ham politisk omkostningsfrit gennem hele resten af mødet fordi han ærligt talt ikke gad og over konseilspræsident men fordi han mest af alt ønskede sig tilbage på sit gods. Den endelig opposition radikale og Socialdemokratiet. Lugtede hurtigt lunten.  Parkov havde stukket Højres gruppe om ikke en løgn så en stærk pyntet sandhed om sit møde i Lejre-  C.TH. Zahle stillede et mistillidsforslag til regeringen. Som højre efter dagens ydmygelser måtte støtte. Selvom den stred mod dens grundholdning om ikke at vælte en regering som kongen havde udnævnt. Holstein-Ledreborg tog straks konsekvensen og gik af. Og råde Kong Frederik den 8 til at gøre Zahle til Regeringschef, For første gang så man parlamentarismen siden den blev indført i 1901 udført i sin yderste konsekvens en regering var tvunget til at gå på grund af en mistillidserklæring På sin sidste dag i ministeriet bad en embedsmand Holstein-Ledreborg Om at måtte forlægge en sag til underskrift ” kom med den svarede han ” der er ikke den nederdrægtighed jeg ikke er villig til at begå”

Madsen Mygdal blev fældet af en taktisk brøler
Svend Auken sagde en gang at Venstres og konservatives forhold var et had kærligheds forhold uden kærlighed, det måtte Statsminister Thomas Madsen Mygdal i 1929 sande.  Han er kendt for udtrykket Liberalister ofte bruger ” lad falde hvad ej kan stå” og i 1929 faldt hans regering. Som var et partis regering som Mette Frederiksen. Med De Konservative som støtteparti sad han med et solidt flertal, og i et par år gled de borgerlige mærkesager problemfrit igennem Men et var, at De Konservative kunne tilslutte sig sociale nedskæringer. Noget andet var et så alvorligt område som militæret. Netop landets forsvar var det blasfemi at spare på for fædrelandskærlige konservative. Madsen-Mygdal var liberalist og mente at Staten skulle spare på alt. På hele 20 procent som ville være astronomisk beløb i statens budget i dag. Også forsvaret, og en konflikt brød ud mellem statsministeren og den nye unge konservative leder, John Christmas Møller.

Der ville forøge af landets forsvar, men de konservative var muligvis også trætte af og være støtteparti.  Man mente man levede en skyggetilværelse, og et sammenstød mellem venstre og konservative var på vej, enten håbede konservative at true sig i regering, som Liberal Alliance gjorde i 2016 eller at man fik et nyvalg og se om at man kunne høste stemmer den vej.  Tingene kørte op i en spids. De Konservative besluttede at undlade at stemme på ordre fra John Christmas Møller uden at sige noget til Venstre, for finansloven, Socialdemokratiet fandt ud af det greb Stauning omgående chancen. Dengang var Socialdemokratiet nemlig Folketingets største parti, de kunne få en masse gode stemmer, og da De Radikale valgte at gøre det samme, som ellers havde lovet at stemme for Madsen Mygdal fordi han var en gammel partifælle og skulle løse landets økonomiske situation, samtidig var de radikales leder P Munch begyndt i hemmelighed på det her tidspunkt at snakke om en to-partiregering med Stauning  der blev en realitet efter valget.  Valget blev en storsejr for Socialdemokratiet, 8 nye mandater, så de i fik 61 mandater. Venstre måtte aflevere 3 mandater, så de endte med 43 i alt   Konservative fik en vælgerlussing og måtte aflevere 6 mandater og endte på i alt 24. Valgnederlaget skulle senere blive årsag til en voldsom fløjkamp i partiet. Det Radikale Venstre, der havde ført en stilfærdig valgkamp, beholdt sine 16 mandater på trods af en mindre vælgertilbagegang. Det er i øvrigt i den valgkamp at Møgdal visen fra Matador bliver til.  Røde lære sangen til det finde borgerskabsbørn, Ulrik og Regitze  https://www.youtube.com/watch?v=7WnLRznGy3I

Som efterfølgende synger den for de finde damer, som bestemt ikke er glade. På det tidspunkt Røde synger visen er Stauning vist valgt allerede.

Også i nyre tid har statsministre haft besvær med en finanslov i 1983 statsminister Poul Schlüter måtte udskrev folketingsvalg. Og samtidig har Lars Løkke også haft sit bøvl med en Finanslov. Men gik ikke af da man fandt en løsning.

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/historie/saa-galt-kan-finanslovsforhandlinger-gaa-i-1983-endte-det-med-et

fyens.dk DR Nyheder Land at lede af Kaare R. Skou

Politiske fornærmelser gennem Historien

Handicapprisen 2019