En finansministers kasseeftersyn = at spare penge

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

AF Kasper V. Hansen

Nicolai Wammen, Finansminister, Socialdemokratiet

Den 16/8 holdte Statsminister Mette Frederiksen og Finansminister Nikolaj Wammen fra socialdemokratiet et pressemøde på Marienborg, efter et regeringsseminar. Her folede Statsministeren og Finansministeren den nye regerings planer. Her sagde finansministeren til DR1 ”Finansminister Nicolai Wammen er i gang med at gøre status på landets økonomi, inden regeringens første finanslov præsenteres, sagde han. ” I september vil vi præsentere vores finanslov. Vi vil især være optagede af velfærd, men også af at komme i gang med vores forståelsespapir, og jeg håber meget, at den konstruktive tilgang vi har oplevet, kan fortsætte, sagde finansministeren. ”

https://nyheder.tv2.dk/video/Y3IxbU85bHdQZkozNjZlR09SaVpjSnN6engzZ29TWDA

Hvad er et kasseeftersyn
En af Wammens finansministerforgængere Claus Hjort Frederiksen skulle ha et skilt på sit finansministerkonter, og der stod ”hvor skal pengene komme fra” Det Wammen kalder en status er et kasseeftersyn regn med at der ikke er penge til at regeringens valgløfter fordi den forrige regering har brugt alle pengene, dermed kan Finansministeren sige at forventningerne bliver sænket om regeringens første valgløfte. Det har alle finansministre og alle regeringer til alle tider gjort, det er et ritual.  Konkret foregår et det ved, at regeringen fremlægger et eftersyn af den forrige regerings vurdering af dansk økonomi. Kritikken går på, at den nye regering vil hævde, at det står værre til end ventet, mens den afgående vil svare, at der intet er at komme efter.

Det hele kan føres tilbage til 1982
Da den nye firkløverregering var dannet, med Poul Schlüter, det var på det tidspunkt at Danmark på grund af oliekriser og en verdensøkonomisk krise, var på afgrundens rand, som socialdemokratiets afgående Finansminister Knud Heinesen sagde i sit afskedsinterview.

Den 28. oktober 1979, udtalte han sig i tv om landets økonomiske situation i et pædagogisk billedsprog, der fremmede forståelsen: „Nogle fremstiller det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs imod den, og vi kan se den. ” ved Firkløverregeringens traditionelle klassebilede foran Amalienborg fik den Nye Finansminister og vicestatsminister Henning Christoffersen. Smidt en krone som han samlede op det, det var til statskassen. 

https://www.dr.dk/bonanza/serie/357/begivenheder-klip/54859/poul-schl%C3%BCter-bliver-statsminister

Henning Christophersen, , bebudede kort efter sin tiltrædelse et “uanmeldt kasseeftersyn”. Konklusionen var, at væksten kun blev det halve af, hvad den afgående regering forudsagde. Kort sagt det var signal om at der skulle spares på pengene i Finansloven. Derfor måtte regeringen tage skrappere metoder i brug, end vælgerne havde været vant til, lød det.

2001: Allerede under paneldebatten med partilederne dagen efter folketingsvalget annoncerede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at han ville gennemføre et kasseeftersyn. Marianne Jelved, daværende leder for De Radikale, sagde under debatten, at “regeringen vil sige, at et kasseeftersyn viser, at den økonomiske økonomi er i så alvorlig en situation, at der ikke er råd til at gennemføre det, som de nye regeringspartier har lovet under valgkampen”.  2011: Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gennemførte kort efter valget et kasseeftersyn, hvorved den økonomiske plan “Fair Løsning” – som Socialdemokraterne og SF gik til valg på – blev afløst.

– Fair Løsning duer, hvis S og SF havde haft 90 mandater. Det har vi ikke. Derfor forhandler man om en ny økonomisk politik, sagde Helle Thorning-Schmidt, som fandt ubetalte regninger for to milliarder kroner. Claus Hjort Frederiksen var dengang hurtig til at rette den politiske pistol mod regeringen.  Hele det her hurlumhej, de laver med det her kasseeftersyn, skal jo kun dække over, at de skal løbe fra alle de milliardløfter, de har givet i valgkampen, sagde Hjort som fremlagde sit eget kasseeftersyn som, sagde et penge var brugt. . I 2015 også Corydon Hjorts forgænger afviste kasseeftersynet 

Handler om at dæmpe forventninger til støttepartier og vælgere
Handler det om at dæmpe forventningerne hos regeringens støttepartier frem mod efterårets politiske forhandlinger om finansloven og meget andet. Det er hvad Enhedslisten Radikale SF kan forvente hvad der kan bruges penge på selvom de har ønsker, det betyder at Finansminister Nikolaj Wammen kan ved finanslovsforhandlingerne kan sidde over for partier, , og sige, at der ikke er mange penge. Det gør det noget nemmere for ham at sidde i den forhandlingssituation, end hvis der havde været penge i kassen, og selvom der mangler penge kan en Finansmínister alligevel ofte finde penge et eller andet sted det er også og stå stærkt i finanslovsforhandlingerne, og kan give indrømmelser til støttepartierne, så kan de ældre og sundhedsvæsnet få penge og støttepartierne er glade. 

Vælgerne må forvente at der ingen penge er til valgløfter der lovet som Hjorth sagde i 2011.

” de skal løbe fra alle de milliardløfter, de har givet i valgkampen” Som selv lavede samme måde. Allerede i dag har Wammen sagt til tv2”være ubetalte regninger for 3,5 milliarder kroner, viser en gennemgang som den socialdemokratiske regering har lavet.”

https://nyheder.tv2.dk/video/bE13YUh2WmcwUVVwNG9BV0NHak4yR2VleHBNOURZblo

kilder DR TV2 den store danske Kaare R. Skou land og lede

Mindeord om Lars Larsen

Anmeldelse af Dice Dungeon