Duellen mellem Løkke og Mette F. viste, at skyggevalget er i gang

Af: Kasper V. Hansen

DR havde inviteret statsministerkandidaterne, Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og Venstres formand, Statsminister Lars Løkke Rasmussen til en tv-duel i 21 søndag. Det var første gang de to mødtes i en tv-duel på en landsdækkende tv-kanal. Duellen tog 40 minutter og handlede om tre emner sundhed, pension og klima. Duellen viste, at et skyggevalg er i gang, uden at Løkke har udskrevet valg.

Begge angreb hinanden, men ligner hinanden meget
Løkke angreb især Mette F. på hendes plan om en pensionsreform, hvor folk der er slidte, skal kunne gå tidligere på pension. Han sagde ” Det er det største bluff i dansk politik, fordi alle sidder derhjemme og tror, det er dem. For med de penge, der er sat af, er det knap 3.000 mennesker, det handler om”. Løkke krævede flere gange svar fra Mette F. på, hvem det præcis er, der skal kunne gå tidligere på pension. Mette F angreb Løkke på sundhedsreformen, som hun mener ikke holder økonomisk. Mette F. mener også, at det skaber centralisering, som kort betyder, at danskerne vil få langt til at blive behandlet for deres sygdom”. Mette F. sagde, ”at Lars Løkke ikke kan få sine ting til at gå op med de to milliarder, han har sat af.” Hun angreb også Løkkes plan om at nedlægge regionerne og den interne uenighed der i venstre. Her nævnte Mette F. blandt andet Venstres eneste regionrådsformand, Stephanie Lose, der imod Løkkes plan om regionerne.

Under duellen om sundhed viste det sig, at de to dog var enige om mange elementer, men det hele handlede blot om penge og hvordan formens indhold så ud. På klimaområdet var der enighed. Ni ud af ti gange stemmer V og S ens på klima, det kom frem af værten Kaare Quist. Han spurgte hvor stor forskellen var mellem de to? Men der var uenighed for Løkke fremhævede at regeringen vil gøre det forbudt at sælge nye benzin- og dieselbiler efter 2030 og at man har lempet afgift på elbiler. Mette F. fremhævede, at hun vil en grøn omstilling på landbruget og transportsektoren. Hun vil lave en klimalov.

Duellen blev aldrig en duel, der for alvor slog gnister. De var faktisk enige på mange punkter, og man kunne se hvor meget de to partier, S og V, ligner hinanden. Samtidig kan den gode tone de havde under duellen, også være udtryk for, at de ikke ville falde i den fælde, hvor man kan blive beskyldt for at være en politiker, som ikke giver den anden en chance ved at afbryde hinanden. Vælgerne gider ikke længere personangreb. Og aftenens duel viser måske, at vi ikke får en hadsk valgkamp, som vi har set før. Duellen viste også, at de to parter vil angribe der hvor de mener, at modstanderen er svagest.

Vi fik det personlige at se Under duellen fik vi set det personlige. Vi fik at vide, at Mette F. har fire teenagere derhjemme, som går op i klimakampen. Derfor er genbrugstøj og flere grøntsager blevet en del af hverdagen. Lars Løkke fortæller, at han smider meget mindre mad ud end tidligere og at han handler ind hver dag og køber ind efter hvor mange de er til måltidet.

Et skyggevalg er i gang
Aftenens duel er et udtryk for, at valget er i gang, selvom det ikke er udskrevet.

Tv-stationerne har allerede taget hul på de dueller, der først plejer at komme i valgets sidste uger.

Berlingske har officielt åbnet sin valgdækning, det samme har TV-2. TV-2 har åbnet en side der hedder valg 2019, hvor de introducere en kandidattest. Så selve valgkampen er i gang og kommer formentlig til at vare to måneder mod de vanlige tre uger uden at Løkke vil udskrive valget.

Løkke er bagud i meningsmålinger, og en statsminister udskriver først valg, når der er gunstige målinger. Det er en del af nervekrigen, skal Socialdemokratiet og Mette Frederiksen bruge alt deres krudt/pengene i deres valgmaskine nu? Det håber Løkke de gør, så de ingen penge har at føre valgkamp for, når han udskriver valget. Så vil han kunne føre en god valgkamp og samtidig kunne bruge de penge på valget S ikke kan. Det er et af de ældste kneb man kan bruge.

Altingets politiske redaktør, Jakob Nielsen har allerede døbt dette skyggevalg for nedslidningsvalget. Nu handler det om troværdighed for statsministerkandidaterne. Hvem bliver mest utroværdig inden valget, og hvem blinker først i nervekrigen, Mette eller Løkke.

Kilder: DR Nyheder og Altinget.dk

THE END OF MAY

Anmeldelse af Vilde Rolf – Smadrer internettet