Drama i regeringsdannelsen

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Tirsdag og onsdag var der drama i regeringsdannelsen, tirsdag var det ikke som det plejede at man stoppede i sidst på eftermiddagen. Pludselig. Forsatte de på Mette Frederiksens kontor. Uden for landstinget tirsdag nat fra Kl. 18;00 til langt ud på natten, om onsdagen var der uenigheder, der endte med, at radikale blev væk fra et forhandlingsmøde. I landstingssalen, og indkaldte til pressemøde.

De radikale møder frustration hos de andre partier
Mødet tirsdag nat kunne handle om at de radikale gerne vil i regering, de vil ha ministerposter og regeringsansvar, fordi det ligger i partiets DNA, og selvforståelse er de et regeringsparti, Og tager ansvar, og får de ikke ministerposter, er de blot et parti som alle andre. Men hos S er der ikke ønske om en SR regering man vil helst selv, lært af erfaringerne fra sidste gang og Thorning regeringen.   Man opfatter de radikale som besværlige. Det er der dukket en artikel op hos Ekstra Bladet, der beskriver at de øvrige partier var trætte af Østergaard, fordi han kom med forslag, som de øvrige partier helt åbenlyst ikke ville være med til i et forsøg på at få presset De Radikale i regering.

Hvad bestod dramaet i onsdag nat i?

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/freden-er-forbi-haarde-angreb-i-roed-blok/7676187

Åbenbart var der indgået en aftale mellem SF enhedslisten og Socialdemokratiet, og tilsyneladende de radikale, hvis det var sandt ville “det være et gennembrud i forhandlingerne forliget i aftalen handlede om Klima. Ifølge DR ”Det her er en samlet aftale, så vi er slet ikke i mål med velfærd, økonomisk politik og integration. Men det er rigtigt, at på klimaspørgsmålet var den helt store diskussion et reduktionsmål på 70 procent. Det har været vanvittigt vigtigt for os – der kan vi sætte et flueben, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, der også tweetede om aftalen under forhandlinger her til aften. ”  Først bekræftede SF og så endelig Socialdemokratiet

Men ikke Radikale der også var sur da eftermiddagens forhandlinger var forbi radikales leder Morten Østergård kaldte de forhandlinger til pressen for “et skridt frem og to tilbage”. Hvis man vil bære regeringsansvaret i Danmark, er man nødt til at kunne samle, men det møde, der var i dag, samlede ingen, sagde Østergaard, da han forlod forhandlingerne. Han var sur og meldte afbud til de forhandlinger der forgik kl. 18;00. Da SF Ø og S havde offentliggjort deres aftale indkaldte han til pressemøde i bibliotekshaven og sagde ” Vi vil ikke indgå aftaler på enkelte områder, før vi er sikre på, at vi har en regering, der også kan føre det ud i livet, siger Morten Østergaard, der nævner, at der skal være enighed om blandt andet økonomien, før de vil kunne bakke op om en klimaaftale i forhandlingerne.

– Derfor meldte vi afbud til mødet. Det tager ingenting fra glæden over, at der tilsyneladende er et flertal, der nu går ind for en reduktion af CO2 med 70 procent i 2030, siger Østergaard. Han udtrykker på pressemødet skuffelse over forhandlingerne, og at der er givet håndtryk på en klimaftale. Man løber ikke om hjørner med os. Når vi har sagt, at vi ikke offentliggør delaftaler, så gør vi det ikke, siger han. ” efter mødet sagde dog han ville møde op til regerings forhandlinger i dag hvis de blev tilkaldt.

Knasterne
Men retorikken er skærpet nu fordi det handler om at komme igennem med sine mærkesager og indgå kompromis, der er en del de stadig er uenige om, som kaldes knaster

 her to uger efter valget.  Og de er ifølge DR ” Skal børnene ud af Sjælsmark og Lindholm droppes? Et ønske de tre partier SF Ø og radikale ellers er enige om skal ske, men som s er uenige i, også er der spørgsmålet om økonomien Finansminister Claus Hjort havde engang et skilt på sit skrivebord i Finansministeriet hvor der stod hvor skal pengene komme fra? Og det er det det handler om hvordan skal man finansiere. Alt det man bliver enige om? Det er særligt de radikale der er problemet, de vil en modsat retning end SF og Liste Ø ”Jeg tror også, at Enhedslisten er nemlig gået til forhandlingerne med et ‘ufravigeligt’ krav om, at den kommende regering ikke fører en borgerlig økonomisk politik ” De Radikale ved, at når tusindvis af vælgere har stemt på en ny retning, så ønsker de ikke at få Lars Løkke Rasmussen som statsminister igen, sagde Pernille Skipper på et tidspunkt.

Minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer er blevet et krav af SF som også vil ophæve kontanthjælpsloftet. SF er gået så langt som at sige, at de ikke vil stemme for en kommende finanslov, hvis de ikke får en plan om minimumsnormeringer igennem. Liste Ø bakker SF op mens radikale kun vil ha en kommunal Løsning.

Kildr DR nyheder tv2news

.

Peter Sommer: Menneskene på Sølund er så søde

Anmeldelse af familiekoncert i Kongens Have i Odense