Det Britiske parlamentsvalg det vigtigste i 40 år

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Modsat den danske statsminister kan den britiske premierminister ikke udskrive valg som det passer ham eller hende. Det skyldes en lov som blev indført i Parlamentet om parlamentsvalg før tid. Men han kan kun udskrive valg, hvis to tredjedele af det britiske parlament stemmer for. Det kræver 434 stemmer. Det blev vedtaget i 2011 fordi de liberale demokrater indgik en kollationsregering med David Camerons konservative, de liberale frygtede at når meningsmålingerne var gode og han kunne regere alene vil han skrive valg før tid, derfor indførte man loven. Boris Johnson har da også prøvet tre gange før at få underhuset til at stemme nej, det var kun fjerde gang at det lykkes. Labours stemmer manglede og de havde 70 vigtige stemmer at få at Johnson ville få et valg før tid. Det var meningen, at briterne først skulle til parlamentsvalg i 2022. Men nu skal briterne til parlamentsvalg i december. D.12 er datoen.

Vinter parlamentsvalg er sjælende i Storbritannien
For første gang siden 1923. Det er over 50år siden der var dog også et parlamentsvalg i vinteren 1905-1906 i 1923 hvor det sidste parlamentsvalg fandt sted vandt de konservative og Andrew Bonar law premierministerposten, men han havde ikke flertal selv og ønskede et stærkt flertal, det udskrev han 10 måneder senere men tabte til Labour og Ramesy MacDonald der dannede den første Labour regering nogensinde.

Ti parlamentsvalg siden 1979 har været holdt mellem april og juni, Det sidste vinter parlamentsvalg der blev holdt var i februar 1974 omvendt er det i Danmark her har folketingsvalg typisk været afholdt om vinteren eller efteråret her er sommervalg en sjældenhed.  Mange premierministre har ofte sagt at et vintervalg og december valg, Vil gøre folk mindre tilbøjelig til at stemme pga. af det ustabile vejr, men der ingen beviser for den påstand Research fra the University of Oxford sagde at der ikke var tegn på at folk blev hjemme når det var dårligt vejr faktisk stemte flere og flere briter I vintervalg og Decembervalg. Hvis valget var tæt og der var en stærk forskel I de ledende partier, britiske vælgere stemmer mindre, hvis der er en parlamentskandidaterne har en relativ tæt syn i deres politiske Outlook.

Et valg om Brexit mens Labour vil fokusere på andet
Premierminister Boris Johnson går til valg på et slogan udtænkt af den kontroversielle Dominic Cummings politisk strateg og rådgiver til premierministeren ” Get Brexit Done” det er en følelse af at man bare vil ha det overstået mange er vil gerne ha det overstået og komme videre de følger at Brexit tager alt energien for alt andet vigtigt. Og vælgerne er stadig blevet delte i Leave og Remain vælgere, også internt i partierne Johansen håber at få fat i Labour kredse hvor Labour vælgere stemte for at blive og de findes. 

Der var her i ugen 19 Labour MP’s der stemte i mod Labours partilinje for at hjælpe regeringen, men samtidig var der også ti konservative parlamentsmedlemmer der stemte i mod Johnson for at undgå et hårdt Brexit Hvor Johnson vil fokusere på Brexit vil Labours leder Jeremy Corbyn Fokusere på andet end Brexit, Labour vil fokusere på alt det andet Brexit har forsømt herunder det britiske sundhedsvæsen NHS som briterne er stolte af.  Han vil Modsat Johnson som forsøger at gøre valget til et folket mod Parlamentet fokusere på demokratiet. Men Jeremy Corbyn har været tøvende og svingene i partiets Brexit politik modsat et andet parti.

De liberale vejr morgenluft
De liberale har ikke spillet en rolle eller haft premierministerposten siden 1923 men Modsat Johnson og Corbyn har den klar tiltrækning til Remain siden de vil blive i EU eller ha en anden folkeafstemning, samtidig har partiet også fået en ny leder Jo Swinson der er den første kvindelige leder for de liberale, hun er ung og kan appellere til yngre vælgere som Corbyn, fik fat i da han var den nye leder i 2017 og sidste gang en konservativ Premierminister  Arthur Balfour i december 1905 udskrev parlamentsvalg i december fik de konservativ et ydmygende nederlag hvor han ligesom Anders Samuelsen ikke nåede og blive valgt til sit eget sæde og Balfour tabte sin kreds  Manchester East en kreds han havde holdt siden 1885 mens De liberale fik en jordskredssejr og Henry Campbell-Bannerman blev den første liberale premierminister i det 20 århundrede i øvrigt var den første der brugte premierministertitlen.

 Det er det vigtigste valg i 40år
Der er meget på spil ved det kommende valg, det er et spændene valg de britiske aviser er enig om at det er et vigtigt valg. ”Dette er det vigtigste parlamentsvalg i 40 år – muligvis siden krigen. Resultatet vil definere vores land i den næste generation, skriver Daily Mails lederskribent. ”

https://www.dr.dk/nyheder/udland/britiske-aviser-det-mest-afgorende-valg-i-40-ar

Kilder DR nyheder BBC the University of Oxford

Høstgudstjeneste i Vor Frue Kirke

Julemarked på Rytterkassernen