Det betyder EP-valget for Folketingsvalget

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Det var et overraskende resultat for EU-parlamentsvalget. Det var Danmarkshistorie på mange måder. Folkebevægelsen mod EU, som har eksisteret siden 1973 – dengang hed de  Folkebevægelsen mod EF – er røget ud for første gang siden de kom ind i parlamentet Parlementet.

Demokratiet vandt også. En valgdag med regn fik den højeste stemmeprocent med 66% valgdeltagelse nogensinde. Der var overraskende resultater.

Venstre blev størst Ingen meningsmålinger havde ramt Statsministerpartiets resultat Venstre der havde det bedste vinderresultatet. Med fire mandater, det ene mandat er dog det 14 mandat som DK først fra Storbritannien når de forlader EU.  Det er en statsminister der 5 år siden fik deres dårligste valg da de gik fra 3 til 2, Statsminister Lars Løkke kan bruge sejren som et boost frem mod valget, der finder sted om 9 dage.  Men det er heller ikke noget vi kan bruge som strømpil for S der fik et bedre Resultat ved EU valget i 2014 tabte regeringsmagten i valget i 2015.

Socialdemokratiet kan ikke tag magten for givet
Exit Pollen viste ellers i starten at Socialdemokratiet fik de 4 mandater, Men måtte nøjes med 3 mandater, dermed kan Mette Frederiksen ikke tage en valgsejr om 9 dage for givet, hun lykønskede dog Venstre. Men hun kom med en kraftig opfordring om at Socialdemokratiske vælgere skulle komme afsted til folketingsvalget og stemme, gode meningsmålinger til Folketinget   og statsministerposten giver nødvendigvis ikke bonus ved EU valg.  Og at de ikke blev størst er noget der nager socialdemokrater der gerne vil være det største parti, fordi det ligger deres DNA og de mener det er en naturlov. At de er størst.

Radikale den største valgfest
Var man i tvivl om hvad Radikale fik kunne man høre til de radikales valgfest hvor de glade og festglade Radikale råbte 2 mandater 2 mander”. good evening europe”  Radikale har fået deres bedste valg nogensinde” Sagde Morten Østergård, 2 mandater har de aldrig haft derfor gav de radikale den ordentlig gas i aftes.

Aukens triumf og Hønge to be or not to be
SF’s grand Old Lady og store sejrekvinde var Margrethe Auken, de fik også to mandater, og en kvinde der er 75år og stadig er fuld af energi og stridslyst, er utrættelig. Men der er et Problem om det andet mandat, SF Karsten Hønge skal i bedste Shakespeares Hamlets stil beslutte om han vil to be or not to be altså,  at være ikke eller ikke at være Europa Parlamentsmedlem.  For Karsten hønge regnede ikke med og blive valgt, han skulle være som han selv sagde det være Aukens hjælperytter men nu kan han komme derned, selvom han også stiller op til folketingsvalget og man kan ikke side begge steder som man kan i kommunalpolitik. Så Hønge skal vælge, og det har de fynske vælgere der har krav på at vide om vikaren fra helvede, vil det ene eller andet.

Konservative holder fast men rykker ikke frem
Konservative stod i mange meningsmålinger til at ryge ud, men det var ikke godt at Danmark mistede den indflydelsesrige plads blandt den største Europæiske gruppe der består af kristne og konservative partier. Pladsen var så vigtig at Konservative fik opbakning fra uventet kant, da Fagbevægelsen opfordrede sine borgerlige vælgere til at flytte krydset, så K stadig havde indflydelse.  Men at K ikke kan trække nye vælgere men blot beholder Status, quo lover ikke godt for Konservative men de kan overraske da de går frem i meningsmålinger til folketingsvalget.

Enhedslisten kom ind på   bekostning af Folkebevægelsen mod EU
Det stod ikke i meningsmålingerne dagen før at hverken Enhedslisten eller Folkebevægelsen mod EU kom ind, men Enhedslisten med Nikolaj Willumsen overraskede på bekostning af Folkebevægelsen. Som de ellers er i valgforbund og fik det mandat, man kan sige at Enhedslisten har slået folkebevægelsen ihjel efter 40års repræsentation i EU. 

DF for vælgerlussinger Alternativet kommer ikke ind
DF der er i 2014 fik et godt resultat og fik fire mandater. Mistede 3 mandater og for kun et, de fik en ordentlig vælgerlussing af vælgerne, deres dårlige meningsmålinger bekræfter resultatet, Meld og Feld sagen var også en del af forklaringen, men det var uværdigt at Pia Kjærsgård der også er folketingets formand, bittert sagde resultatet skyldes citat Klimatosser og angreb pressen, det er uværdigt for folketingets formand. Den anden taber der ellers havde den rigtig dagsorden Alternativet kom ikke selvom de havde den rigtige valgdagsorden, med Klima og grøn dagsorden, og en positiv EU dagsorden kom de ikke ind.  De to er de store tabere.

Mette Bock forlader dansk politik
Liberal Alliance kom ikke ind, formanden Anders Samuelsens søster Mette Bock der er kultur- og kirkeminister, stopper i Politik blev ikke valgt ind, partiet kom ikke ind de har prøvet to gange før, men partiet har ikke kunnet overbevise vælgerne.

Kilder DR Nyheder

 Spilanmeldelse: Card Quest

Biografpremiere på ‘Usynlig Hjerte’