Af Kasper V Hansen
Efter flere årtier som Danmarks vigtigste handelspartner blev Tyskland i 2019 vippet af pinden som Danmarks største eksportmarked. Den titel har USA nu efter et år, hvor den danske eksport af varer og tjenester til USA nåede 157,6 mia. kr. For Tyskland endte tallet på 155,7 mia. Omkring 32 millioner europæere udvandrede til USA i perioden 1820-1930. De danske udvandrere udgjorde knap 336.000, og bosatte sig primært i stater som Wisconsin, Nebraska, Iowa, Utah og Californien Ved Rebildfesten fejres hvert år den amerikanske uafhængighedsdag, 4. juli, i Rebild Bakker. Det menes at være den største fejring af 4. juli uden for USA.
Siden den kolde krig har USA været Danmarks vigtigste allierede
Siden den kolde krig har USA været Danmarks vigtigste allierede, i udenrigs og sikkerhedspolitik, I 1949 underskrev Danmarks udenrigsminister den mest bindende aftale i nyre dansk udenrigspolitik, vi have meldt os ind i atlantpagten, der siden blev til NATO. Den danske statsminister Hans Hedtoft, have modvilligt meldt os ind i NATO fordi at hans ønske om at danne en neutral Nordisk forsvarsalliance med Norge og Sverige var brudt sammen. Efter et Topmøde Hans Hedtoft have holdt med Sveriges statsminister Tage Erlander og Norges statsminister Einar Gerhardsen, men forhandlingerne brød sammen, og da Norge meldte sig ind i atlantpagten, det har dog ikke altid været et idyldisk forhold., Socialdemokratiets formand Svend Auken blev i april 1988 opsøgt af USA’s ambassadør Terence B. Todman, som overbragte en skarp protest mod et socialdemokratisk forslag om, at udenlandske krigsskibe skulle erklære, at de ikke medbragte atomvåben, når de anløb en dansk havn. På et efterfølgende møde i den socialdemokratiske folketingsgruppe sagde han om besøget: „Nu ved jeg, hvordan det må være at sidde i Budapest og få direktiver fra Moskva den 19. april 1988 udskrev den konservative statsminister Poul Schlüter til afholdelse den 10. maj 1988, kun ni måneder efter det forrige valg. Den siddende regering var den såkaldte firkløverregering bestående af Det Konservative Folkeparti, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti, der havde haft regeringsmagten siden 1982. Valget blev, som noget meget usædvanligt, udløst af en udenrigspolitisk debat i Folketinget. Valget udsprang af den specielle politiske situation i 1980’erne, hvor et alternativt udenrigspolitisk flertal i flere tilfælde pålagde regeringen at føre en udenrigspolitik, den var uenig i. Det alternative flertal bestod af oppositionspartierne plus De Radikale, som ellers støttede regeringen i andre spørgsmål. Under en debat i Folketinget i april 1988 stillede oppositionen forslag om, at amerikanske flådefartøjer direkte skulle spørges, om de var bevæbnede med atomvåben. Det var dansk politik, at man ikke ønskede atomvåben på dansk jord, mens det var amerikansk politik aldrig hverken at ville bekræfte eller benægte, at flådefartøjer var atombevæbnede. At spørge skibene direkte ville være et brud på den hidtidige forståelse med USA, og regeringen anså det for et alvorligt brud på alliancesolidariteten i NATO. Da forslaget derfor blev vedtaget af det alternative udenrigspolitiske flertal, valgte statsministeren at udskrive valg. Som han vandt.
Næsten alle danske statsministre har besøgt det hvide hus´
Siden 1950’erne har næsten alle danske statsministre besøgt en amerikansk i det hvide hus, HC Hansen besøgte Dwight D. Eisenhower, noget tyder dog på at HC Hansen var mere end glad for amerikanerne, og førte et dobbeltspil om Grønland og Atomvåben.
https://www.dr.dk/bonanza/serie/401/thule-ulykken/65628/hemmeligt-brev-fra-hc-hansen
Statsminister Viggo Kampmann besøgte den nyvalgte præsident John F Kennedy i det hvide hus i 1961 Kennedy havde virket mere nervøs ved mødet end han selv, der blot skulle tages imod som gæst, mens Kennedy som førstegangsmodtager af en statsleder var synligt mere optaget af, at formaliteterne ved et sådant besøg blev overholdt. Ligeledes fortalte han, at Kennedy var stærkt invalideret, som mange kilder om hans liv bekræfter. Han fortalte også, at man fra amerikansk side havde svært ved at forstå, at Grønland – ved folkeafstemningen i 1953 – var blevet en del af Danmark. Det gav ikke mødet mellem Kampmann og Kennedy, som mange sikkert gerne ville have været foruden, optimale vilkår for det bedst mulige resultat. At Kennedy ikke syntes påvirket heraf fremgår dog af, at han bemærkede til Kampmann, at det var Eisenhowers golfkøller, der havde slidt sine mærker i gulvet. Det morede han sig over, mens han beklagede, at han ikke havde kunnet finde andre end reaktionære senatorer med tilknytning til Skandinavien til at mødes med Med fodnotepolitikken påpegede at fodnoterne ikke var populære. Det påpegede daværende præsident Ronald Reagan også over for Poul Schlüter (K), da han var på besøg i USA. Så der var grænser for, hvor populære vi var i Washington det er også den eneste gang at USA’s ambassadør Terence B. Todman, var en karrierediplomat, resten er enten nogen der har samlet penge ind til præsidenten som den populære Rufus Gifford eller er har doneret til præsidentens kampagne. Om George HW Bush har Poul Schlüter fortalt ” vi blev personlige venner. Så inviterede han mig og Mie (Schlüters hustru Anne Marie Vessel Schlüter, red.) på sommerferie i hans sommerbolig. Der var vi oppe i nogle dage, og det var meget festligt. Og ganske privat. Vi drøftede også lidt politik, har Poul Schlüter fortalt. Og selvom det var et privat besøg, bød det på en stor politisk oplevelse for den nu tidligere statsminister. – Om morgenen træffer præsidenten sin sikkerhedsrådgiver, der giver sin rapport om situationen i verden. Og så siger han: ’Poul, kom, min sikkerhedsrådgiver er klar’. Så der fik jeg den samme briefing som præsidenten. ”
Tre præsidenter i Danmark
Kun Tre amerikanske præsidenter Har besøgt Danmark. Præsident Bill Clinton i 1997 som den første, og Bush i 2005 Obama 2009 to gange, Poul Nyrup og Bill Clinton have et godt venskab og Nyrup havde stillet op når USA bad om det. Clinton meget populær i Danmark Og Nyrup kunne sole sig i hans popularitet, det var en ren folkefest da Clinton talte på Kongens Nytorv. Og det var en folkefest.
Bush og Fogh havde opbygget et personligt venskab, og Fogh havde besøgt Bush mange gange. Og det var primært DK’s krigsdeltagelse I Afghanistan og Irak der banede vejen for Bush besøg i 2005. han fik en kage på hans 59 årige fødselsdag dog var Bush lidt upopulær under besøget og der var mange danskere der demonstrerede mod ham på grund af Irak Krigen, Obamas to besøg var ikke Statsbesøg som Clintons og Bush. Det var to begivenheder der bragte ham til DK det første var at få OL til Chicago det mislykkedes og den næste var COP 15 som endte i fiasko, dog var Obama meget populær i DK han var nærmest en rock star status, og Løkke kunne sole sig Obamas rock stjerne status Helle Thorning-Schmidt (S) besøgte som statsminister Det Hvide Hus to gange, og under en mindehøjtidelighed for Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela fik hun taget en selfie med den amerikanske præsident og den daværende britiske premierminister, David Cameron. En fotograf fangede de tre i aktion, og billedet af dem gik efterfølgende verden rundt.

Det var maj 2016, og sammen med sine nordiske kollegaer var den danske statsminister inviteret til officiel statsmiddag hos USA’s daværende præsident, Barack Obama.
Lars Løkke Rasmussen havde fået til opgave at levere middagens humoristiske festtale. Og den var god Ikke mindst hos værten selv, der efterfølgende kvitterede ved at invitere Lars Løkke Rasmussen med til Det Hvide Hus’ årlige korrespondentmiddag, som er både berømt og berygtet for sine underholdende taler og det var så god en tale at selv Obama var glad for den.
Udover møderne er det ofte en anden ting når danske statsministre og Amerikanske statsministre mødes. Det er vi ofte går i krig med USA blandt andet i borgerkrigen i Jugoslavien i 1990erne eller i Afghanistan
Og ikke mindst Irak og Libyen

Det har dog ikke altid været en lige nemt med Donald Trump. Onsdag den 16. november 2016 ringede den på det tidspunkt kommende amerikanske præsident, Donald Trump, til den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). De to talte i telefon i omkring 10 minutter, og i en pressemeddelelse efterfølgende skrev Løkke: »Jeg har netop ønsket USAs 45. præsident tillykke med valget. Vi havde en venlig og konstruktiv snak, hvor jeg betonede, at Danmark er en nær allieret til USA og har været det gennem årtier. Vi står skulder til skulder med vores amerikanske venner i kampen for en mere tryg verden.« I samtalen blev Løkke også inviteret til at besøge Trump – et besøg, der blev gennemført i slutningen af marts i år. »Endelig fortalte Donald Trump, at han via sine familierelationer har et utroligt positivt indtryk af Danmark som land og danskerne som folk, og at han gerne ville se mig i Washington D.C. ved passende lejlighed,« skrev Løkke, siden er det kommet frem at hvordan Trumps svigerdatter Vanessa Trump var til stede under opkaldet, hvilket Løkke ifølge ikke var briefet om på forhånd. Og da Trump fortalte Vanessa Trump, hvem han talte i telefon med, lød beskeden »Jeg taler i telefon med kongen af Danmark«. 2016 stod journalist og kommentator Yashar Ali bag en historie om Trumps manglende kendskab til Danmark. Ifølge ham talte Lars Løkke Rasmussen og Donald Trump i telefon sammen i november det år. Trumps svigerdatter, Vanessa Trump, som har rødder i Danmark, var til stede under opkaldet, og da han ville fortælle hende, hvem han snakkede med, sagde han: ”Jeg taler i telefon med kongen af Danmark”. Yashar Ali skrev på Twitter, at historien var blevet bekræftet af to ”højtstående kilder”. På Twitter reagerede Venstres Jakob Engel-Schmidt på historien ved ifølge Berlingske at skrive: – Forstår godt, hvorfor tekstforfatterne til House of Cards er på nippet til at give fortabt. Men samtidig mødte de to hinanden i 2017 år efter og her omtalte Løkke meget positivt Trump ligesom der var stor fokus på et berømt håndtryk
Det har ikke været nemt med Mette Frederiksen. Mange skal sendt glemme da han ville købe Grønland. Mange almindelige danskere får kaffen galt i halsen en dag i august, da flere amerikanske Medier skriver at Donald Trump overvejer muligheden for at købe Grønland i forbindelse med et statsbesøg, efter de mange sjove jokes og rysten på hovedet viser det sig det er alvor men Mette Frederiksen, Afviser lynhurtigt, at Grønland skulle være til salg og kalder diskussionen “absurd”. En kommentar, der får Trump til offentligt at kalde Frederiksen “en væmmelig kvinde” og aflyse besøget. Men, mere end et telefonopkald fra Frederiksen skal der angiveligt ikke til for at udglatte situationen med præsidenten. Pludselig er Frederiksen en “vidunderlig kvinde”. Præsidentvalget er vigtigt for Danmark på mange måder og mange danskere kommer til og følge valget i aften, præsidentvalget er juleaften, gange 1000 for os USA nørder.
Kilder Bogen sprækker af Torsten Jansen Danmarkshistorien.dk Den store danske
DR nyheder TV2 kristeligt dagblad Berlingske
President Barack Obama and First Lady Michelle Obama pose for a photo during a reception at the Metropolitan Museum in New York with, H.E. Lars Lokke Rasmussen Prime Minister of Denmark, Wednesday, Sept. 23, 2009. (Official White House Photo by Lawrence Jackson) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, or promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.