Af Nikolaj Christensen og Nynne Hansen
Her kan du læse om, hvorfor vi spiser and Mortens Aften og hvordan traditionen er opstået.
Den meget hellige – men også ydmyge – Sankt Martin var ikke interesseret i at blive forfremmet til biskop. Da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Gæssene begyndte at gække og larme, og Martin blev opdaget, hevet frem – og tvunget til at blive biskop.
Angiveligt benyttede han sin nye værdighed og titel til at dekretere en straf over de irriterende gæs, nemlig at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem.
Fra 1500-tallets Köln kendes en beretning om Martinsgås, som nævner stegen som en overordentlig lækkerbisken. Gåsen står på bordet som hovedret, sprødstegt, og fyldt med æbler, rosiner og kastanjer.
I Danmark kom Martin til at hedde Morten og historien om ham og gæssene kom første gang på tryk i 1616.
Da en gås imidlertid er et både temmeligt stort og dyrt måltid, er den her til lands efterhånden blevet erstattet af den både mindre og billigere and.
Opskrift på langtidsstegt andesteg til Mortens Aften
Vi har været på nettet og fundet en rigtig god opskrift på at stege anden til Mortens Aften.
And på ca. 3000 gr.
2 æbler, (madæbler)
450 gram svesker, uden sten
Vand, salt og peber

Rens anden og gnid den med salt og peber, inden den fyldes med æblestykker og svesker, der har ligget i blød i vand nogle timer. Luk hullet med kødnåle.
Læg anden med brystet nedad på en bradepande med rist og sæt den i en 130 grader C varm ovn (110 grader C ved varmlufts). Hæld vand i bradepanden og lad den stege fire timer, inden den vendes og steges yderlig halvanden til to timer. I alt skal stegetiden være på ca. 6 timer.

Nu er skindet sprødt og lækkert, anden er saftig og mør, meget velsmagende og ikke svundet særlig meget. Giv evt. Lidt hård varme eller grill de sidste minutter.
Lav sauce af skyen fra bradepanden (husk at si skyen og skum for fedt) og server med brunede kartofler, rødkål og agurkesalat.
