Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.
in ,

Den amerikanske højesteret er anderledes i USA end i Danmark

Af Kasper V Hansen

” the biggest mistake  mistake as president was appointing that “dumb son of a bitch Earl Warren   på dansk den største fejltagelse som præsident, var udnævne den dum søn af en bitch  Earl Warren. Det skulle præsident Dwight D. Eisenhower ha sagt, citatet siger to ting 1 Eisenhowers største fejl som præsident. 2 hvor meget vigtig en amerikansk Højesteretsdommer er i USA. Modsat en Højesteretsdommer i Danmark I Weekenden døde Højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg.   Udnævnt af Bill Clinton i 1993 Hendes død er en bombe i valgkampen.

Domstolen blev oprettet, da USA fik sin forfatning i 1787.
I 1787 under forfatningskonventet forfatningsfædrene debatterede, den bedste måde at vælge   Højesteretsdommere, nogen augmenterede, at den bedste måde at udvælge dem på at give den myndighed til enten den lovgivende eller præsidenten, andre ville sikre retten var holdt ansvarlig for begge grene af regeringen. Man blev enige om at bruge en model staten Massachusetts havde brugt mere end hundred år. Gav senatet retten til at godkende præsidentens udnævnelser, med dens ret at rådgive og samtykke dr står i forfatningen og det giver præsidenten myndighed for at udnævne dommere når en dør eller der står et tom sæde ledigt.   Men jobbeskrivelsen for Højesteretsdommer nominerede holdte skaberne af forfatningen vag der ingen forfatningskrav som præsidenten, som, alder erfaring eller statsborgerskab for Højesteretsdommer, forfatningen nævner heller ikke hvor mange dommere skal ha i stedet er mange af detaljerne overladt til præsidenten og kongressen hvordan retten skal fungere. 

Det var USA’s højesteretspræsident (Chief Justice John Marshall som formede amerikansk forfatningsret og gjorde USA’s højesteret til et magtcentrum. John Marshall fastslog i 1803 med den berømte afgørelse i Marbury versus Madison-sagen, at højesteret har magt til at prøve, om Kongressens love er i overensstemmelse med forfatningen, såkaldt judicial review; det princip har stået fast siden Landets øverste domstol behandler ankesager og sager af principiel karakter. Den er sidste ankeinstans vedrørende den amerikanske forfatning Højesteretsdommere spiller en stor rolle i at forme amerikansk politik inden for emner som abort, LGBT-rettigheder, religionsfrihed, dødsstraf, og hvor meget magt præsidenten skal have. Den amerikanske højesteret består af ni dommere. De udpeges for livstid af præsidenten med godkendelse af Senatet. Kun en tidligere Præsident blev Højesteretsdommer i 1921 William Howard Taft Der blandt stod bag den bygning retten har sæde i dag i 1929 Taft augmenterede for   at retten skulle ha sit eget hovedkvarter for at distancere den selv fra Kongressen, men han levede ikke til at se det bygget. Det begyndte i 1932 og var færdig i 1935

Er der udnævnt dommere i et præsidentvalgår ja og nej, 
I 1816 senatet skabte en stående komite der siden har spillet en vigtig rolle I godkendelsen af Højesteretsdommere, i 1867 senatet vedtog at alle nominerede måtte først gå igennem.  Den komite medmindre der var givet en undtagelse.  Før hele senatet, stemmer, kun   6 Højesteretsdommere har ikke været ´Henvist til komiteen en tidligere præsident, en senator andre nemt komfortable kandidater.  Højesteretspræsident Roger B. Taney døde 27 dage før 1864 valget og Abraham Lincoln forsinkede nomineringen af Salmon P. Chase indtil han vandt genvalg.  Ved første udgangspunkt debatterede den nævnte senat komite, kun nominerede Højesteretsdommere privat, men i 1916 under præsidentvalget, forandrede det sig, da præsident Woodrow Wilson nominerede Louis Brandeis.   Konservative var rasende, fordi han var både jødisk og en progressiv reformator, det blev også set som et venstresving i politikken af Wilson under valget, dermed holdte senatet den første offentlige høring, på nomineringen, hvor vidner vægtede ind om Brandeis’ var passende for embedet. Brandeis deltog ikke I høringerne men det var for at holde senates traditioner den tid.

Nominerede Højesteretsdommere begyndte snart og deltage i deres egne høringer, I de følgende årtier. Det var ikke før 1930erne at disse blev offentlige grilninger vi kender i dag, i 1937 blev det opdaget at dommer Hugo Black var (der siden vidste sig som en der stemte b.la. For borgerrettigheder for sorte minoriteter) Black var godkend fem dage uden offentlig høring, der var dog seks timers debat før han var godkendt i 1937, kom det frem at han havde været tidligere KKK medlem, der var dog rygter under afstemningen.   Franklin gik med til at holde en offentlig høring for hans næste nominerede Felix Frankfurter.

Senatet stemmer sådan her om en Højesteretsdommere, når komiteen er færdig kan de stemme. Dog er det ofte hvis der er et flertal eller fuld støtte at Senatsflertalslederen sender det til afstemning, traditionelt dem som modsætter sig nomineringen kan bruge et forsøg med en manøvre filibuster ,.  Ved at trække tiden ud støtterne kan ende en filibuster ved at stille et forslag om at en stemme indtil det vare inden 30 timer for det meste af Senatets historie er sådan en stemme påkrævet af to/ tredje del af senatorerne, men i 1975 senatet sænkede antallet af stemmer påkravet til 53 eller 60 senatorer for at håbe at reducere antallet af filibusteres   det var i 2017 at republikanerne ændrede det nu påkræves det kun et flertal for at ende debatten om Trumps nominerede Neil Gorsuch. Når debatten ender der således et simpelt flertal på 51 stemmer at godkende en Højesteretsdommere er der tæt afstemning så er det Vicepræsidenten der har den afgørende stemme.

Nu er det spørgsmålet selvom præsidenter har nomineret Højesteretsdommere uanset om det var et præsidentvalgår eller ej. Husk Brandeis var godkendt I juni 1916 Men I marts 2016 da Højesteretsdommer Antonin Scalia, døde, den republikansk kontrollerede senat nægtede at overveje eller holde Obamas nominerede Merrick Garland en høring Mitch Mcconnell nægtede fordi det var et valgår. Så ville han ikke for han mente det var næste præsident, et standpunkt han nu hyklerisk er løbet væk fra igen, og vil godkende Trumps nominerede. Nu er det demokraterne der augmentere for at de skal vente til næste valg, og bruge præcedens sat af republikanerne i 2016 Joe Biden har også sagt den næste præsident skal vælge Ginsburg’s nominerede, begge kan bruge slaget Højesteretsdommere til at få vælgerne ud og stemme. Godkendelsen af højesteretsdommer Brett Kavanaugh i 2018 sikrede et konservativt flertal i den magtfulde højesteret. Ginsburgs dødsfald betyder, at præsident Donald Trump muligvis får en chance for at udpege endnu en dommer og dermed sende domstolen i en endnu mere konservativ retning, Trump har to kvinder i tankerne begge abortmodstandere, og konservative som Biden kan bruge som skræmmebillede til at få vælgerne ud og stemme, hans vicepræsidentkandidat Kamala Harris vil få en platform som senator under høringen,  som udspørger en succesfulde rolle hun vidste hun kan under,   Brett Kavanaugh i 2018 høringen.  Trump tænker også i om det kan betale og udvælge en  kvindelig latino fra Florida, som er en af de to kvinder nævnt, for og se om han kan få svingstaten til valget,  der regnes på det i Trumps valgkampagne, om det giver udslag Biden føre i staten i øjeblikket, Hvem, der ender med at sidde på den tomme stol i USA’s øverste domstol, er nemlig helt afgørende for det amerikanske samfund i flere årtier frem.

og ofte stemmer dommernes politiske overbevisning overens med præsidentens. Men der er eksempler på det modsatte Hugo Black og Earl Warren der blev den mest progressive.   Højesteret i 16 år og John Paul Stevens udnævnt af Gerald Ford  Lykkes det republikanerne at udpege en dommer før præsidentvalget, vil det sikre et konservativt flertal i Højesteret potentielt i flere årtier frem.

Højesteretsdommere og præsidenten der udnævnte dem og årstal

Disse otte dommere sidder lige nu i USA’s øverste domstol:

Brett Kavanaugh, udnævnt af Donald Trump (Republikanerne) i 2018

Neil Gorsuch, udnævnt af Donald Trump (Republikanerne) i 2017

Elena Kagan, udnævnt af Barack Obama (Demokraterne) i 2010

Sonia Sotomayor, udnævnt af Barack Obama (Demokraterne) i 2009

Samuel Alito, udnævnt af George W. Bush (Republikanerne) i 2005

John Roberts, udnævnt af George W. Bush (Republikanerne) i 2005

Stephen Breyer, udnævnt af Bill Clinton (Demokraterne) i 1994

Clarence Thomas, udnævnt af George H. W. Bush (Republikanerne) i 1991

Kilder den store danske  DR nyheder National geographic bogen USA’s historie Erling Bjøl

Sexisme findes i dansk politik

Anmeldelse af bogen “Det er genialt det der”