Vilde døgn i Amerikansk politik

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Man siger at amerikansk politik er vildt og intet overgås af det, og det har amerikanerne levet op til de sidste døgn både i Iowa og i Washington.

Demokraterne er splittet i en moderat og socialistisk retning
Et primærvalg og et nomineringskonference hos et amerikansk parti, uden for det hvide hus er altid en barsk og hård kamp. For demokraterne er enige om at de skal finde den rigtige demokratiske præsidentkandidat som kan slå Trump så langt så godt men de er uenige om hvordan de skal gøre det. Skal man en moderat retning eller en venstreorienteret retning. Nogen demokrater drømmer om tiden før Trump og en moderat retning uden store forandringer. De er den gamle skole hvor den 3 vej grundlagt af Bill Clinton, stadig er vejen frem. De ældre demokratiske vælger som frygter endnu en periode med Trump de satser på Obamas tidligere Vicepræsident Joe Biden er et eksempel på det. Han spiller på tiden før Trump og hans moderate politik er etablissementet i det demokratiske parti. En anden er Amy Klobuchar der stiller op I Walter Mondales gamle stat Minnesota, hun spiller på at hun kan applere til de vælgere demokraterne tabte I Midt vesten.  Pete Buttigieg er en ny komet en borgmester der har klaret sig godt i Iowa.  Her drømmer demokraterne om forandring, og en ny omfordeling af rigdommen. De mener man skal slå Trump på at love en bedre fremtid for de mindre bemidlede i Amerika, og her er Bernie Sanders, et godt kendt eks hans forbillede er Franklin Delano Roosevelts New Deal. I 1930erne en anden venstreorienteret er Elizabeth Warren. Hun er dog mere kapitalistisk end Sanders

Man skulle tro Rigsretssagen fylder det gør den ikke 
Rigsretssagen der fylder i amerikanske tv nyheder fylder ikke i Iowa.   Alle reportager, analyser og nyhedsartikler fra Iowa fortæller samme historie: vælgerne er for længst stået af, sagen har været lang Og er politisk det ikke burde undre nogen, men amerikanerne er notorisk skeptiske overfor retssager, der ses som ‘politiske’ fremfor det mere ædle ‘juridiske’og den handler om et land, fleste amerikanere ikke kender: Ukraine og mulig korruption og ulovligheder begået af præsidenten for at skade Joe Biden. Nej det er den hjemlige dagsorden der fylder for demokratiske vælgere er sundhed, ulighed, miljø/klima og uddannelse, hvilket er emner, som alle demokratiske kandidater da også har på programmet.

Så er der kandidaterne mange drømmer om en kandidat som både kan løse samfundet, problemer samle nationen, men at også mener den økonomiske og politiske ulighed er for stor. At man ikke kan løse samfundets problemer uden at føre kamp mod overklassen, og at man ikke kan føre politik for alle uden at beskytte de privilegerede.

Iowakaos
Et valg i Iowa er altid kaotisk men det blev det endnu mere i år, resultaterne kom ikke, det skyldes at man havde indført ny teknologi til at indhente valgresultaterne, på en App der gik ned. At man ikke kan bekræfte resultatet er en, i en lille landbrugsstat. Skandaløs skandale, for præsidentkandidaterne bruger resultaterne enten til at erklære sig vindere eller beslutte om de skal stoppe, alle endte med at erklære sig vindere. Men et døgn efter så billedet anderledes ud. Her viser 75 procent, at det ikke er Biden der har godt tag i de moderate efter at ha føret stabilt i meningsmålingerne på landsplan, de havde valgt en borgmester fra South Bend Pete Buttigieg og den anden vinder var Bernie. At de havde valgt en ukendt lokalpolitiker er overraskende. Men han og Sanders leder nu indtil new Hampshire vær sin fløj i partiet.

Men hos Trump kan man godte sig over skandalen i Iowa og slå på de kan ikke engang styre et valg, hvordan kan de så styre landet? Richard Nixon kørte en lignede kampagne i 1968 hvor det demokratiske konvent var præget af uro og kaos, med tv billeder af politiet i Chicago der slog hippier og krigsmodstandere ned.  Nixon kørte på demokraterne kan ikke styre et konvent hvordan skulle de styre landet.

https://abcnews.go.com/Archives/video/aug-28-1968-anti-vietnam-protests-10690501

Trump state of the union og frikendt af hans venner
Også i Washington var der drama, præsident Donald Trump holdte sin årlige tale om nations tilstand, forinden ville han ikke give hånd til Speakeren of the house demokraten Nancy Pelosi, der bagefter regerede ved og rive hans tale i tre stykker. Fordi hun mente det var det rigtige og gøre fordi hun ikke kunne finde en eneste sandhed, de to optrin viser hvor ond polariseringen er blevet mellem de to partier.  Men han kan vinde på det han gav hint om i talen på nationens tilstand, nemlig økonomien, som Bill Clintons rådgiver James Carville i 1992 valget med en sætning gjorde berømt. ”it’s the economy stupid” Det er økonomien, dit fjols”. Sådan stod der på det skilt Carville i 92, hængte op i Bill Clintons kampagnehovedkvarter. En god økonomi plejer og få en præsident genvalgt, men Trumps vælgere i rustbæltet har ikke mærket opsvinget, så der er en vej til at han kan tabe.

GWB: President George W. Bush looks out over devastation from Hurricane Katrina as he heads back to Washington DC Wednesday, Aug. 31, 2005, aboard Air Force One. White House photo by Paul Morse

Trump nævnte ikke rigsretssagen hvor han samme dag blev frikendt, i senatet, selvom han er skyldig var det den mest forudsigelige ting i hans præsidenttid præget af kaos. Han havde det republikanske flertal i sin hule hånd og blev frikendt. Af vennerne, men en republikaner viste han ikke var bange for Trump og havde mere rygrad, end det republikanske parti, Mitt Romney, stemte i mod sit parti.  Men nu er Trump frikendt og mon ikke det også bliver noget demokraterne vil slå på.  Trump kan varme sig ved tanken om at han første gang er steget i meningsmålingerne stadig dårligt for en præsident på genvalg med 43 procent, sidst em republikansk præsident havde de tal. Var George Bush for hans håndtering af orkanen Katrina i 2005 den kom ned på 42 procent her mente amerikanerne han havde gjort et dårligt arbejde.

Kilder DR nyheder Kongressen.com pov international TV2 News NBC ABC News

I dag er Brexit-dag. Briterne forlader endelig EU efter tre år og tre valg

Anmeldelse af bogen “Minds of 99, Tekst og billeder, 2012 – 2020”