Berlinmurens fald 30 år – Ingen viste det ville ske

Af Kasper V Hansen

I 1989 stod Berlinmuren stadig, efter 28år stadig, at den ville falde og være væk viste ingen mennesker dengang.

Mange regnede med at muren ville stå 100år
At muren ville falde 9. nov. 1989, viste ingen, Kun en måned tidligere, den 9. oktober var

Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var i Bonn Vesttyskland, for at besøge sin tyske udenrigsministerkollega Hans-Dietrich Genscher til middag privat hos Genscher

 I Bonn Uffe havde Konen med   har han fortalt, Uffe spurgte “Hvornår tror du, Muren falder?” Han kom med en meget lang forklaring om, hvordan det østtyske regime ville gå i opløsning. Honeckers dage var talte, og efter ham ville komme en række andre. Han remsede navnene op og beskrev den gradvise lempelse af forholdene i Østtyskland, det i bedste fald ville medføre. Og så kom konklusionen: Muren vil falde i begyndelsen af næste århundrede. ” Ellemann mente det var meget optimistisk og tog hjem Genscher var langt fra ene om at ha den holdning om at muren ville stå DDRs leder Erich Honecker der var bagmanden bag Muren pralede med muren ville stå længe efter hans død, til en journalist i januar 1989 sagde han muren ville blive stående 50år ja endda en 100 år ”mente han. Mange regnede med at det ikke ville ske i deres levetid.  Ingen medier ingen Efterretningstjenester fra CIA MI6 KGB og Stasi forudså det. Men der var begyndt og ske noget det ulmede i Østblokken.  

Det førte til murens fald
3. april Grænsevagterne, der er stationeret ved muren, bliver instrueret i at stoppe med at bruge våben mod folk, der forsøger at flygte fra Øst- til Vestberlin.18. maj Ungarn begynder at rive grænseposter ned, og indfører en mere lempelig grænsekontrol. 27. juni Østrigs udenrigsminister Alois Mock og hans ungarske kollega Gyula Horn klipper et hul i pigtråden, der udgør jerntæppet mellem øst og vest, i Ungarn og Østrig. Over 600 DDR-borgere udnytter den kortvarige åbning af grænsen til at flygte til vesten. 19. august Som symbolsk handling åbnes en enkelt grænsepost mellem Østrig og Ungarn i tre timer. Ideen var, at borgere fra de to lande kunne mødes til en picnic, som skulle give mulighed for kulturudveksling mellem landene. Dette var medvirkende til, at befolkningen i Østblokken blev mere optimistiske i forhold til muligheden for at immigrere til Vesten. Den Pan Europæiske Picnic, som episoden kaldes i dag, ses som en af de væsentligste begivenheder som førte til både murens og Sovjets fald

11.-13.9.1989 37. Bundesparteitag der CDU in der Bremer Stadthalle.

Åbningen af grænsehegnet er planlagt af kansler Helmuth Kohl hans udenrigsminister og den Ungarske Premierminister Miklós Németh og hans udenrigsminister uden for Bonn på Slottet Gymnich, på et hemmeligt møde.  Németh er uddannet Økonom fra Harvard, hans hegn mod Vesten har suget bunden ud af statskassen. Da en østtysk familiefar Kurt Schultz skydes og dør i forsøget på at flygte fra Ungarn, beslutter Németh helt uortodokst at åbne grænsen mellem Øst og Vest. Det er det der føre til mødet på Slottet med Kohl, på mødet bliver det aftalt at Vesttyskland skal tage i mod de mange borgere fra DDR som vil flygte når porten til Ungarn er fri.

Kohl har også sine motiver til mødet Kohl var presset i 1989 han var ikke en mand man så Som en stor statsmand Kohl jokkede i den ene udenrigspolitiske spinatbede efter den anden, han tog i 1985 USA’s præsident Ronald Reagan til en SS-kirkegård. Historieløst.  Han sammenlignede Gorbatjov med Joseph Goebbels, i et interview med Newsweek ” han er en moderne Kommunistleder der forstår public relations, Goebbels en af dem som var ansvarlig for forbrydelserne af Hitler æraen var en ekspert i public relations også ”sagde Kohl I 1986 Kohls engelskkundskaber var ringe bare tænk Willy Søvndal og Kohls insisteren på at servere tyske delikatesser som svinemave (Saumagen pyntede heller ikke på hans image som verdensmand. Det hele kunne siges som Margaret Thatcher nærmest fnysende sagde til en medarbejder: ”Helmut er så … tysk ” og det var ikke en kompliment.

Kohls resultater som Kansler som Tyskland var ikke noget og råbe hurra for i 1989. Hans parti havde klaret sig dårligt i 1987 valget og det fik nogen til at finde en mand der kunne erstatte Kohl til næste valg. Lothar Späth Kohl var rigtig tæt på at blive væltet på CDU partikongres i Bremen i september 1989.  Kun begivenhederne i Central- og Østeuropa reddede hans politiske liv. Om morgenen inden kongressen fik Kohl en opringning fra Néhmet, der havde besluttet at klippe et stort hul i Jerntæppet ved at åbne grænsen til Østrig. Kansleren overtalte ham fluks til at vente med offentliggørelsen og indledte selv sin pressekonference med den store nyhed. Nyheden betyd at det var sket med kuppet. For hvor historieløst ville det ikke se ud, hvis CDU væltede deres kansler, nu hvor historien bankede på døren? Men ingen viste det ville forandre Europakortet.

Kilder Berlingske information DR Nyheder Der Spiegel CNN

Anmeldelse af dokumentarfilen “Krigsfotografen”

Anmeldelse af Familien Addams