Årsdagen for Nixons afsked

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Den 8-9 august er en særlig dato i amerikansk politisk historie. Det er en dato som for mange er indprentet i den amerikanske bevidsthed. USA’s præsident gennem 5 år. Richard Nixon en mand der havde været i amerikansk politik i 28år. Og 24 af dem som nationalkendt politiker, var ved enden af denne politiske karriere, og sin embedsperiode. Ikke fordi hans præsidentperiode var udløbet, der var mere end halvdelen af præsidentperiode tilbage. Men det skyldes den værste politiske skandale i amerikansk historie, der endte Præsident Nixons præsidentperiode, det var nemlig Watergate. Der betyd at Nixon måtte tag sin afsked, som den første amerikanske præsident nogensinde, midt i sin præsidentperiode.

Watergate Skandalen
Det var en tilfældig sikkerhedsvagt der opdagede 5 indbrud i Watergate et hotelkompleks, det var et bestemt lokale so, de 5 tyve gik efter. Det var nemlig den Demokratiske nationalkomite, det var ikke værdigenstande tyvende var efter, det var at sætte aflytning op, Nixon ville aflytte sine politiske modstandere i det amerikanske præsidentvalg. Det var den 17 juni de blev opdaget, det var 1972. Det hvide hus forsøgte efterfølgende at skjule at mændene arbejdede for Nixon i hans genvalgskomite CREEEP Committee for the Re-Election of the President. Det var ikke det eneste under Watergate kom det frem at han havde brugt politiske beskidte Tricks som spionage og fake news, det hele blev afsløret af pressen og Watergate høringerne i Kongressen.  Journalister kædede hurtigt indbruddet sammen med Det Hvide Hus, men Nixon afviste alle beskyldninger.

Senere bekræftede FBI sammenhængen, og miseren endte med et tovtrækkeri mellem FBI og Det Hvide Hus om lydoptagelser fra præsidentens kontor, der kunne be- eller afkræfte, hvorvidt Nixon kendte til indbruddet og havde forsøgt at dække over det. Det var i den forbindelse, Nixon under en pressekonference i november 1973 afleverede sit mest berømte citat: “Folk bliver nødt til at vide, om deres præsident er en skurk. Jeg er ikke en skurk.” Optagelserne fra Det Hvide Hus blev frigivet til FBI den 5. august 1974 og viste, at Nixon kendte til indbruddet og havde forsøgt at stoppe FBI’s undersøgelser. Om aftenen den 8. august valgte Nixon at tage afsked med nationen og gik den følgende dag af som præsident

I talen sagde Nixon om aftenen til nationen
”Jeg har aldrig været en, der giver op. At forlade kontoret før min tid er omme er afskyeligt for ethvert instinkt i min krop. Men som præsident, må jeg sætte Amerikas interesse først«.

»Jeg er sikker på, at verden er et sikrere sted i dag, ikke kun for det amerikanske folk, men for folk fra alle nationer, og at alle børn har en bedre chance end før for at leve i fred, frem for at dø i krig”

Nixon Slap for straf
Vicepræsident Gerald Ford tiltrådte som præsident dagen efter, og Nixon forlod det Hvide Hus, de fleste husker ikke en angrende præsident, men en der sejrrigt løfter armene smilende i vejret. Mens han går ombord i helikopteren Marine One, den 9 august var Nixon fortid som præsident og forlod det hvide hus.  Præsident Ford   valgte at benåde Richard Nixon uden retssag. Gerald Fords opbakning fra befolkningen faldt fra 71 procent til 49 procent, mange mente at han var blevet Vicepræsident med en aftale, noget var der om det for Nixons egen Vicepræsident 1969  inden Ford Spiro Agnew  valgte at træde tilbage som vicepræsident efter beskyldninger om skatteunddragelse i 1973 og derfor blev Ford præsident, mange mente at Nixon havde indgået en aftale, om at Ford fik præsidentembedet og Nixon undgik en lang retssag og fængsel, noget tyder ikke på det, måske Ford mente det ikke var i nationens interesse og komme igennem en langvarig retssag. 

Nixon hadede ligesom Trump Pressen og angreb dem ofte han brugte ligesom Trump  Racisme, for at splitte amerikanerne, men Hvor Trump er åbent racist og ofte bliver beskyldt talte Nixon i koder. Mange vil mene at Nixon banede vejen for Trump og mange af Trumps metoder kan ses i dag. Fra Nixon Alle skandaler bliver nemlig til noget med ‘gate’ og sådan har det været lige siden, Watergate, det er først en skandale i medierne når man kalde det gate et eks. Thule-gate herhjemme. Historien har det med at se med mildere øjne på præsidenter, der i sin tid har forladt posten uden den helt store opbakning i befolkningen. Et godt eksempel på dette er demokraten Harry Truman, der var yderst upopulær, da hans embede sluttede i januar 1953, han er i dag en af de bedste præsidenter blandt meningsmålinger, men Nixon sker det ikke for, mon han og Trump ville blive de værste amerikanske præsidenter i historien, må tiden vise. Watergate ødelagde for alvor amerikanernes tiltro til USA’s regering, og det Amerikanske præsidentembede, siden har den amerikanske befolkning været mistroiske.

Kilder https://www.kongressen.com/category/tema/nixon-og-watergate/ 

Anmeldelse af bogen ”Svinehunde.”

Venstres fordeling af poster. Stort drama i vente