9 november 1989 Berlinmuren falder, del 3

Af Kasper V Hansen

Berlinmuren falder ved en fejl og meget kunne være sket anderledes, Siden sommeren har

200.000 østtyskere forladt landet. DDR er ved at forbløde og hver mandag vokser demonstrationerne.  Torsdag den 9 november om eftermiddagen holder SED’s politbureau et møde torsdagen den sædvanlige mødedag de skal drøfte nye udrejseregler som Krenz bad Gerhard Lauter den 18 oktober om at lave Nye regler. Regimet har opgivet at stoppe masseflugten og i stedet vedtage nye regler, som sikrer fri udrejse til alle borgere, der ønsker at forlade DDR. Østtyskerne skal blot søge pas og visum, så får de det. Den store beslutning skal offentliggøres i morgen fredag kl. 16 og reglerne træder i kraft med det samme. I praksis vil de første pas- og visumansøgninger dog først kunne ekspederes om mandagen, når kontorerne åbner, så myndighederne har et par dage til at forberede sig på det sandsynligvis store rykind. Ingen ved på det møde at de nye regler skal forandre historien det er blot 8 minutter mødet tager.

Schabowskis berømte pressemøde

Politbureaumedlem Günther Schabowski har ikke haft tid til at deltage i det vigtige møde. Han er valgt som partiets talsmand og har rasende travlt med at svare på spørgsmål fra den internationale presse om situationen i DDR. Hver dag kl. 18 holder Schabowski et velbesøgt pressemøde han løber ind i centralkomiteens bygning kort før kl. 18, hvor polit­bureauet stadig er i gang med dagens møde. Schabowski er nødt til at afbryde: “Er der noget vigtigt, jeg skal have med på presse­mødet? ” spørger han Krenz. Der rækker ham åndsfraværende nogle dokumenter, som beskriver de nye rejseregler, og vifter ham af. Nogen mener at Krenz kunne ha stoppet murens fald, hvis han havde brugt blot et øjeblik på at hviske til Schabowski, at indholdet først måtte offentliggøres næste dag kl. 16. Men Krenz siger ikke en lyd.  Klausulen står i papirerne, så den kan Schabowski jo selv læse sig til. Det når den fortravlede talsmand bare ikke. Schabowski iler videre til det internationale pressecenter i Mohrenstrasse, hvor pressemødet snart skal begynde. Schabowski er lige kommet susende ind ad døren   han byder pressen velkommen. Journalister fra hele verden er mødt op, og DDR’s natio­nale tv sender direkte fra mødet.  Journalisterne keder sig bravt, mange sover eller er tæt på at falde i søvn mens Schabowski arbejder sig gennem den dagsorden, han har forberedt. Ingen vigtige nyheder bliver læst op. Efter 53 minutter når Schabowski frem til de papirer, Krenz har givet ham. Han skimmer teksten, mens han taler. Det er tydeligt, at han ikke er inde i stoffet. Og han overser fuldstændig klausulen, som ikke er nævnt på første side, men først kommer til allersidst. Det lykkes Schabowski at gengive de nye regler fuldstændig korrekt, men journalisterne er forvirrede.  DDR åbner pludseligt og sine grænser, og det får de først at vide næsten en time inde i et ellers begivenhedsløst pressemøde! Nogle spørger sig selv, om det er et nummer. En italiensk journalist Riccardo Ehrmann rejser sig op og spørger, hvornår de nye regler træder i kraft. Schabowski roder i sine papirer og tøver lidt: “Det sker… Efter hvad jeg ved, sker det straks, om­gående”, svarer han og ser selv forbløffet ud.

Efter pressemødet er mange forvirret, men det lykkes den amerikanske Journalist NBC’s Tom Brokaw. At få et live interview med Schabowski. Og her spurgte Brokaw om det var sandt om Østtyskerne virkelig nu kunne rejse frit uden at være tvunget til at gå igennem et 3 land ja det var sandt svarede Schabowski. Det hele er en dumhed men regimet var ikke vant til pressemøder og kritiske spørgsmål.

kl. 19.17, Vesttyskland, Nyhedsudsendelsen “Heute” ses hver dag af mange millioner mennesker i både Vest- og Østtyskland. I DDR er det forbudt men mange ser den alligevel, Under udsendelsen modtager studieværten et nyhedstelegram, som han straks begynder at læse det op Schabowski har sagt på pressemødet for få minutter siden meddelt, . Nyheden er sluppet ud

ved Bornholmer Strasse

Da Schabowski siger, at Muren vil åbne »ab sofort«, er den 46-årige grænsevagt Harald Jäger ved at få kyllingen galt i halsen i kantinen ved den store grænseovergang ved Bornholmer Strasse. Han har nemlig ikke modtaget nye ordrer, da han mødte ind på arbejde. Det har hans overordnede, Oberst Ziegenhorn, som han straks ringer til i Stasi-hovedkvarteret i Normannenstrasse, heller ikke. Kl. 19.45, efter at den første vesttyske nyhedsudsendelse har erklæret Muren for åben, er der allerede en større flok uden for grænseovergangen. En time efter er der flere tusinde, der taktfast synger »vi vil over, vi vil over«. Mens menneskemængden støt tager til, foretager Jäger 30 opkald til Normannenstrasse. Én mener, at Jäger bare skal holde lav profil, hvilket grænsevagten mener er lidt svært med flere tusinde utålmodige østtyskere foran sig. En anden foreslår, at han skal lade de mest provokerende typer slippe ud. Ved 21-tiden slår Jäger alarm. Ziegenhorn fremstammer bare: »Jeg har ikke andre instruktioner. Du må selv træffe beslutningen.« Og det gør Jäger. Selvom grænsevagterne ikke skyder flygtninge længere   men grænsevagterne må gerne skyde i nødværge. Stillet over for mængden af mennesker, ser Jäger ingen anden udvej end at beordre sine folk til at åbne grænsebommen.

muren er faldet Østtyskerne strømmer ud i Vestberlins gader og der er feststemning og glæde. Alle er glade og vi ved alle hvad der siden skete,

 Men det kunne være gået galt, General Snetkow der var chef for det sjovetiske styrker i Østberlin straks de sovjetiske tropper i Østtyskland i beredskab, han prøvede først at ringe til den sovjetiske ambassadør i landet   og meddelte Sovjetunionens leder, Gorbatjov, at vrede østtyske demonstranter var ved at storme de sovjetiske kaserner i DDR dagen efter skulle afgørelsen træffes af Sovjet. Men Gorbatjov besluttede sig for at ringe til kansler Kohl, der var hastet hjem fra et statsbesøg i Polen og han beroligede Gorbi med, at der fra ro og fred i gaderne. Den 10.11.89 fik Snetkow et opkald fra Moskva om, at tropperne skulle blive indenfor. Det gjorde de og det blev den fredelig begivenhed vi kender i dag.

Kilder DR nyheder BBC Information CNN

Berlinmurens fald 1989 – 2019, del 2

Første landsmøde med en ny Venstre formand hold øje med det her