4 kvindelige statsministre ud af fem lande Norden styres nu af kvinder

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Norden består af Danmark Sverige Norge Finland og Island, i 4 af de nordiske lande har de en ting til fælles, i fire lande styres nu af en kvindelige statsminister samtidig.

Regfjeringen 23042018

Norge Erna Solberg
Erna Solberg er født i Bergen og kæmpede i skoletiden med en ordblindhed, som først blev opdaget, da hun var 16 år. Ikke desto mindre formåede hun at tage en universitets

Uddannelse i bl.a. sociologi. Erna Solberg fra det konservative Høyre. Fra 2001 til 2005 var Erna Solberg kommune- og regionsminister i den daværende borgerlige regering. Hun fik tilnavnet Jern-Erna af pressen. Årsagen var hendes hårde linje i asyl- og indvandringspolitikken. Har været Statsminister for Norge siden 2013 og den anden kvindelige statsminister der styret landet, i statsministerkontoret på adressen Glacisgt. 1, Oslo

Island Katrín Jakobsdóttir
Katrin Jakobsdottir er fra Den Grønne Venstrebevægelse Katrín Jakobsdóttir er en politiker, der nyder bred tillid både blandt politikerkolleger og i befolkningen. Hun var i spil som kandidat til præsidentposten, da der var valg i 2016. Ifølge meningsmålinger stod hun stærkt, men valgte ikke at stille op, måske fordi hun på så tidligt et tidspunkt i sit liv ikke følte sig klar til at overtage et politisk kransekage-embede uden den store politiske indflydelse.  Har haft flere ministerposter inden hun blev Statsminister som 41-årige i 2017

Og rykkede ind på statsministerkontoret på Lækjatorg i Reykjavik. Hun er Islands anden kvindelige statsminister.

20190614. Folkemødet i Allinge på Bornholm. Socialdemokratiets ledare

Danmark Mette Frederiksen
Mette Frederiksen er Som bekendt statsminister og var 42år da hun blev statsminister, hun er også den anden kvindelige statsminister vi har haft. Der styre landet fra Prins Jørgens gård I landet har været minister flere gange herunder beskæftigelsesminister og Justitsminister, og siden formand for Socialdemokratiet.

Finland Sanna Marin 
Når Den 34-årige socialdemokrat Sanna Marin sætter sig i statsministerkontoret, på adressen Snellmanninkatu 1 A, Helsinki. Bliver hun ikke kun verdens yngste siddende regeringsleder, men også den yngste statsminister i finsk historie. Sanna Marin har gjort lynkarriere i finsk politik. Som 27-årig kom hun i spidsen for byrådet i Tampere, og lige nu er hun i gang med sin anden periode i det finske parlament.

Og har været landets transportminister, Hun har allerede erfaring som landets øverste leder, da hun overtog posten midlertidigt sidste vinter, mens Antti Rinne fik sygeorlov. Marin er vokset op i en “regnbuefamilie” i en lejebolig med sin mor og morens kvindelige partner og blev den første i sin familie til at tage en universitetsuddannelse. Som barn følte hun sig “usynlig”, fordi hun ikke var i stand til at tale åbent om sin familie, har Sanna Marin sagt i et interview i 2015. Men samtidig fik hun altid støtte af sin mor, der fik hende til at tro, at hun kunne gøre alt, hvad hun ønskede, skriver BBC.

Norden har aldrig haft så mange kvindelige statsministre samtidig
Det er unikt og første gang at Norden styres af fire kvindelige statsministre på en gang,

og tre yngre kvinder, Danmark Finland og Island. Det er første gang kvinder har så stor indflydelse på Norden siden Magrethe den første regerede Kalmarunionen kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397. Unionen indbefattede områder som Finland, Island.

Men det er ikke første gang at norden har haft Kvindelige statsministre, det er bare ikke på en gang, Norge var den første Gro Harlem Brundtland fra Arbejderpartiet, der blev statsminister første gang i 1981 fra Maj til oktober maj 1986 til oktober 1989 og fra 3. november 1990 til 25. oktober 1996, Island fik allerede i 1980 en kvindelig præsident, Vigdis Finnbogadottir, der var verdens første folkevalgte, kvindelige statsoverhoved.

Det forblændede omverdenen og blev udlagt som udtryk for, at kvinder stod stærkt i islandsk politik Jóhanna Sigurðardóttir var den første islandske statsminister fra 2009 til 2013 og den første Lesbiske statsminister i norden. Som blev gift med Jónína Leósdóttir i 2010 Danmark Fik sin Kvindelige Statsminister i 2011 med Helle Thorning Schmidt, og Dronning Magrethe D. 2 har været regent siden 1972 

Sanna Marin er ikke Finlands første kvindelige Statsminister, det var Anneli Jäätteenmäki fra 2003 til 2003 en kort periode men Finland var regeret en kvinde i lang tid Tarja Halonen som finsk præsident fra 2000 til 2012 Det er ved og blive pinligt for svenskerne der aldrig har haft en kvindelig statsminister og svenskerne kalder sig ellers et feministisk samfund, de har aldrig haft en svensk kvindelige statsminister. Men var tæt på under den langvarige regeringsdannelse sidste år. Kunne Annie Lööf fra Centerpartiet være tæt på at blive den første svenskekvindelige statsminister.

Mette Frederiksen har mødt de andre kvindelige statsministre
Næste gang de nordiske statsministre skal mødes har Mette Frederiksen allerede mødt to af sine kvindelige statsminister-kollegaer. Erna Solberg og Katrin Jakobsdottir i år på Island. Næste gang vil der kun være en mand på familie fotoet, nemlig Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Kilder DR nyheder TV2 News BBC

Kunstprojekt på Rytterkasernen

Julesnak med Diskofil