2. gang Sass Larsen ikke bliver minister i en kommende regering

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Henrik Sass Larsen

Det var 2011 Henrik Sass Larsen socialdemokratiets gruppeformand og politisk ordfører, havde hjulpet Helle Thorning til formandsposten i 2005 og til sejr i 2011 han var af mange dengang som i dag spået til at overtage Finansministerposten, i en kommende regering. Men så faldt bomben Sass meddelte han ikke var til rådighed som finansminister efter et møde med departementscheferne Anne Kristine Axelsson og Christian Kettel Thomsen, han var ikke sikkerhedsgodkendt af politiets efterretningstjeneste (PET) fordi han sammen med en barndomsven Tommy Kemp havde holdt møde med en rocker Suzuki Torben, men det var ikke en alvorlig sag at han to år efter i 2013 endelig blev Erhvervs og Vækstminister. Heller ikke denne gang bliver han Finansminister.

Mette F mister en magtfuld allierede og samarbejdspartner

Sass har været medlem af dansk Socialdemokratisk ungdom. I den tid kender han Mette Frederiksen, selvom de dengang tilhørte hver deres fløj, Sass var midlertidigt folketingsmedlem i 1999 inden han blev valgt i år 2001. Han er en af de kontroversielle socialdemokrater der ofte har skabt overskrifter med egne synspunkter, mens han har slået hårdt ned på folk der gjorde det samme bare tænk på Mette Gjerskov der mistede sine ordførerskaber da hun stemte i mod burka- forbuddet. Sass er en strateg og kan forhandle, han var hovedmanden bag S sejr i 2019 sammen med Mette Frederiksens, stabschef Martin Rossen, han var i gang med og forhandle regeringsgrundlag i Weekenden med SF Radikale og enhedslisten, sammen med Mette F og Nikolaj Wammen, men ikke søndags her var Dan Jørgensen, vikar for Sass. Men Sass kommer ikke længere til at deltage, han har været ramt af en desperation Kl.  10;47 2 pinsedag, lagede han bomben op at han stoppede, fra alle sider har der været sympati og ønsker om at han må blive rask igen.

Fik ikke et godt valg i onsdagens valg i sidste uge

Ved valget onsdag fik Sass 4017 personlige stemmer efter en nærmest usynlig valgkamp. Det betød, at han kun kom ind på listestemmerne, der de stemmer på partiet.  Han har været fraværende og ikke været i medierne. Han har været på stemmesedlen i Køge i 20.år og ofte været en stemmeslugere men det blev han ikke denne gang. Med 4.017 stemmer kun nummer ni på listen over storkredsens mest populære socialdemokrater. Som nummer otte lå Tanja Larsson (S) med 4.197 stemmer, Tanja Larsson, overtager Efter Sass.

Dog en fornuftig beslutning

At Sass trækker sig som finansministeremne i en kommende regering er fornuftig kigger man på historien, ser det ikke godt ud. Det er en krævende post der har kostet mange finansministre deres helbred og sygdom I 1962 dør den nye, socialdemokratiske finansminister Hans R. Knudsen pludseligt. I jobbet Han dør i jobbet, formentlig af overanstrengelse, 58 år gammel. Så kommer Poul Hansen til, og han bliver 53 år, i jobbet han ville ikke engang have jobbet det var meget mod sin vilje at han blev Finansminister, han trækker sig på grund af overanstrengelse og sygdom, Det er ikke kun socialdemokratiske Finansministre der kollapser på Finansministerposten også den Konservative Poul Møller (Per Stig Møllers far) falder om i Folketinget. Han var ikke fyldt 50 år, han må køres på hospitalet, i marts 1971 tvang sygdom ham til at stoppe som finansminister.

Disse rygtes til at efterfølge Sass

Mette F mister et stærkt kort i regeringsforhandlingerne nu, samtidig mister hun et vigtig emne til en ministerkabale hun også skal lægge.  Finansministeriet er omdrejningspunktet i næsten alle vigtige politiske forhandlinger, og det sted, hvor alle strandede forhandlingsforløb skal samles op og gøres færdige. Det er den vigtigste post efter statsministeren, ofte er statsministeren og Finansministeren fra samme parti, ikke siden Schlüter har to forskellige partier delt de to poster mellem sig, Konservative fik statsministeriet, og Henning Christoffersen fra Venstre fik Finansministeriet, i 2011 ville Vestager også ha Finansministerposten, men her sagde Thorning og SF nej, de følte de have givet alt for meget til de radikale i det berømte Sorte tårn og Corydon fik den som bekendt, men hvem er i spil nu.

I stedet kan Dan Jørgensen, der deltog ved regeringsforhandlingerne søndag, komme i spil. Det samme gælder Nick Hækkerup, hvis egen farfar i starten af 1970’erne var minister for den daværende pendant til finansministeriet. Nogen peger på Nikolaj Wammen der er Finansordførere, men der er også jokere i spil, Nogen nævner Martin Rossen. Og andre Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen i valgkampen kom Gyldal til at stå i rampelyset da han sammen med Mette F præsenterede sit partis velfærdsudspil. Han har en høj stjerne i partiet, og ses af mange som et ministeremne. Nogen nævner han kan blive beskæftigelsesminister.  Eller det blive en ukendt lige som Bjarne Corydon han var ukendt i 2011.

Kilder DR TV2 altinget

En lille snak med Burhan G

Interview med Johnny fra Kandis