Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.
in ,

Hvad taler for Biden vinder og Hvad taler for Trump vinder

Af Kasper V Hansen ¨

På næste tirsdag står det amerikanske præsidentvalg, alle meningsmålinger peger på Joe Biden bliver præsident, men ja ja siger folk der støtter Donald Trump han kan også vinde så hvad er op og ned man ikke sælge skindet før bjørnen er skudt lyder et kendt ordsprog,  her er et par overraskende valg hvor den siddende præsident, tabte sit genvalg og et par hvor præsidenten  overraskede alt og alle, selvom han var udråbt som taber. 

Valg hvor præsidenten på genvalg tabte
Herbert Hoover tabte i 1932 af en grund den store desperation, var vidt bebrejdet for den værste økonomiske desperation i USA’s historie. Ikke mindst det værste børskrak i 1929 historikere er enige, i havde han gjort mere for at prøve at bekæmpe desperationen ville han ha bedre chancer. Bedre så det ikke ud at Hoover  satte hæren ind mod fredelige demonstranter i her iblandt 17.000 veteraner fra 1.verdenskrig, som ville ha, kongressen til at lave en lovgivning, der skulle sikre, at krigsveteraner fik udbetalt en økonomisk bonus for deres krigsdeltagelse før tid, mange var arbejdsløse arbejdsløsheden var på 25 procent, og den steg faktisk har arbejdsløshedstallene i år været de værste siden Hoover, Enhver demokrat der stillede op mod ham det var bundet til at vinde indtil valgdagen,  det er et casestudie i den politiske floskel som indeholder en sandhed, en slem økonomi er politisk fatal for en siddende præsident. Hans modstander Franklin D. Roosevelt havde charme og en god radiostemme, og en New Deal ville blive en af de mest indflydelsesrige præsidenter I USA’s historie

Gerald Ford er den eneste præsident som aldrig var valgt til et højt embede. På en national scene.  Han var kongresmedlem fra Michigan der blev udnævnt til at erstatte Spiro Agnew som Nixons vicepræsident. Som havde en skandale. Tog over da Nixon tog sin afsked i 1974 han ville dog genvælges i 1976 under en fejlende økonomi. Der var også Vietnam-krigens efterdønninger, USA havde som supermagt tabt krigen. Fords største fejl var benådningen af Nixon for Watergate skandalen kun en måned efter han var blevet præsident, for den handling hans popularitetsmålinger faldt. Og aldrig igen genvandt deres tidligere højder. Samtidig blev han set som en svag præsident i hans egen parti, og måtte kæmpe for at vinde den republikanske nomination, kun snævert slog Ronald Reagan, Som to år senere ville skabe historie med hans valg succes. Fire år senere. Jimmy Carter var ikke lykkes med og forbedre økonomien og det gjorde ham politisk giftig. Hans malaise tale var heller ikke en god ting for ham den havde mere karakter af en prædiken. Og hans tale var så dyster at han blev endnu mere upopulær end Nixon havde været det under på noget tidspunkt. Carter havde ret men ingen vælgere bryder sig om at blive beskyldt for og være en del af problemerne. De ville ha løsninger. For at gøre tingene være var der den amerikanske ambassade i Iran hvor gidsler var taget af iranere. Forsøget der prøvede og redde dem endte skidt. Fik Carter til at se svag ud på udenrigspolitik. Og der var Republikanerne der var galvaniseret med Reagans konservative ideologi og personlige karisma og charme.  Mens Carter som Ford måtte kæmpe mod en primærvalgs udfordrer fra Ted Kennedy fra den sidste bror af de berømte og myteomspundne. Kennedybrødre Også var der en 3 parti kandidat i form af John Anderson en moderat republikansk kongresmedlem. Fra Illinois Carter havde en feberagtig kampagne og Reagan vandt en historisk jordskredssejr men af alle engangspræsidenter er Carter faktisk den som fik gjorde mest substans godt under hans præsidenttid.  Som den seneste engangspræsident i nyre tid George HW. Bush var halvvejs gennem hans første præsidentperiode, Med popularitetsmålinger op 89 procent som følge af hans udenrigspolitiske succeser den kolde krig var afsluttet, Berlinmuren faldet, og ikke mindst Golfkrigen 1991 der fik de irakiske styrker ud af Kuwait. Han var så populær at mange demokrater ikke engang vil stille op eller tøvede en del for at stille op til præsidentvalget i 1992

Men 1992 begyndte ikke godt under et besøg i Tokyo fik Bush et ildebefindende. Midt under middagen hos Japans premierminister Kiichi Miyazawa, sank præsidenten sammen og kastede op i skødet på sin vært. 

Så ramte en økonomisk nedtur. Og vente offentligheden mod Bush mange gav den republikanske administration der have været der i 12år, særligt begyndte amerikanerne og At se en mand der ikke forstod deres bekymringer   Under den første tv-transmitterede debat mellem de to præsidentkandidater blev Bush spurgt af en af publikummerne, hvordan den økonomiske krise havde påvirket ham personligt. Det var et enkelt spørgsmål, mens hans svar var uklart og uldent, og han prøvede at undskylde sig med, at han nok havde misforstået spørgsmålet Men i det øjeblik overtog Bill Clinton ordet. Han rejste sig fra sit sæde, gik tættere på den spørgende kvinde og begyndte en dialog med hende.  

Samtidig fik han skyld for og bryde sit valgløfte i 1988 i sin read my lips”- tale om ikke at rejse skatter. Bush tabte.

To valg hvor præsidenten på genvalg overraskede
På valgnatten i 1916 gik den republikanske kandidat Charles Evans Hughes i seng i sikker forvisning om, at han var USA’s nye præsident. Da en journalist ringede næste morgen for at få en kommentar, sagde den ansatte, som tog telefonen, at ”præsidenten sover”. Journalisten svarede, at ”når han vågner, så sig til ham, at han ikke er præsident”. Charles Evans Hughes, som kom fra en post som højesteretsdommer, var eksperternes favorit – også fordi han havde et genforenet parti bag sig ’ Ved midnat på valgnatten havde Hughes opnået 254 valgmandsstemmer ved at vinde i stort set hele det nordøstlige USA, og han manglede kun et dusin valgmænd. Men den siddende præsident, Woodrow Wilson, som blev genopstillet af sit Demokratiske Parti, kom igen ved at erobre hele den vestlige del af landet plus den vigtige svingstat Ohio. Og han vandt med sammenlagt 13 valgmændsstemmers overvægt. Valget foregik i skyggen af Første Verdenskrig. Hughes havde kritiseret Wilsons neutralitetspolitik som katastrofal, og han anbefalede, at landet forberedte sig militært på det værste. Men Wilson var åbenbart bedre i overensstemmelse med folkestemningen.  Der viste sig at være genklang hos et flertal af amerikanerne for Wilsons slagord om, at ”han holdt os ude af krigen” og “krig i europa – fred i amerika”. Wilson havde med held presset Tyskland til delvist at opgive at bruge ubåde i krigen. Det betød mindre, at Woodrow Wilson samtidig havde ydet militær støtte til flere grupper i Den Mexicanske Borgerkrig, der rasede i dette årti. Indenrigspolitisk drog den siddende præsident fordel af, at han foreslog at begrænse arbejdsdagen til otte timer. Det var populært blandt arbejdervælgere da præsident Woodrow Wilson nominerede Louis Brandeis.   Konservative var rasende, fordi han var både jødisk og en progressiv reformator, det blev også set som et venstresving i politikken af Wilson under valget. Som det udviklede sig, blev Californien længst mod vest den udslagsgivende delstat. Her begik Charles Evans Hughes den fejl, at han aldrig bad om et møde med guvernør Hiram Johnson, en partifælle, for at opnå dennes støtte. Resultat? Woodrow Wilson sejrede med et snævert flertal på 3.800 ud af næsten en million afgivne stemmer i Californien.

Dewey besejrer Truman”. Sådan proklamerede avisen Chicago Daily Tribune med store versaler på forsiden efter det amerikanske præsidentvalg i 1948. Optællingen var stadig i gang, men alle eksperter bekræftede, at Thomas Dewey, guvernør i New York og

Republikansk præsidentkandidat, ville vinde. Fordi trykkerne strejkende, var trykstart på avisen fremrykket flere timer, og redaktionschefen konsulterede avisens erfarne og

Sædvanligvis pålidelige Washington-korrespondent, inden han besluttede sig for overskriften, som er blevet en af de mest berømte i pressehistorien.  Den siddende demokratiske præsident Harry Truman var ikke levnet mange chancer på forhånd. Der var økonomisk stagnation og hyppige strejker. Læg hertil, at Den Kolde Krig var brudt ud. Over 500 aviser, svarende til næsten 80 procent af det samlede oplag i USA, anbefalede at stemme på Dewey. Nyhedsmagasinet Newsweek bad 50 eksperter spå om valgets udfald, og alle gav sejren til Dewey. Selv førstedame Bess Truman erkendte, at hendes mand formentlig ville tabe.

Det lå i kortene at han var historisk upopulær, det havde midtvejsvalget i 1946 vist her vandt republikanerne den største sejr siden 1932 og havde taget kontrol med Kongressen, for første gang i siden 1928.  Truman var så upopulær efter midtvejsvalget, at demokraten præsidentens partifælde Senator J. William Fulbright ligefrem opfordrede Truman til at tage sin afsked fra præsidentembedet, og endda gå så vidt at præsidenten skulle udnævne en republikanere til udenrigsministerposten han havde Arthur Vandenberg, I tankerne han var så upopulær, at en tog i mod ham på en togstation  Dean Acheson, der var under udenrigsminister.

https://www.smithsonianmag.com/history/new-faces-of-1946-135190660/ Men eksperterne i 1948 havde tilsyneladende en effekt, at en fortrøstningsfuld Harry Truman begav sig ud på en togrejse på næsten 40.000 kilometer, der gav ham mulighed for at møde vælgere landet over, også potentielt republikanske vælgere – og vice versa. Thomas Dewey, en stiv og lettere pompøs skikkelse, forblev hjemme i New York under valgkampen. Da valgnatten oprandt, forberedte Dewey med sindsro en fejring på det stilfulde Roosevelt Hotel i New York. Harry Truman befandt sig i Midtvesten, og det lykkedes ham ved hjælp af sine sikkerhedsfolk at slippe væk fra journalister i Kansas City og tilbringe en stille aften på et ikonisk kurhotel med middag en sandwich og tyrkisk bad, inden han gik i seng. Klokken fire om morgenen fik han på fornemmelsen, at han måske alligevel ville få fire år mere i Det Hvide Hus. Han bad Secret Service-agenterne om at køre ham de 60 kilometer tilbage til Kansas City for at mødes med en måbende presse. Han havde tilslutning fra 303 valgmænd mod 189.Og to dage senere, da Harry Truman var på vej med tog tilbage til Washington og gik ud på bagperronen, fik han stukket et eksemplar af Chicago Daily Tribunes førsteudgave fra dagen efter valget i hånden. Truman holdt avisen op, og fotografer var hurtige til at forevige øjeblikket.

2000 Højesteret afgjorde valget
Ved valget i år 2000 slog George W. Bush den demokratiske kandidat Al Gore med kun 500 stemmer. Det var et omstridt valg, på natten troede man det var Al Gore der have vundet, men så vandt Bush den og det svingede frem og tilbage hele natten, Ved præsidentvalget i 2000 var der også store problemer under optællingen. Florida var afgørende for, om republikanere George W. Bush eller demokraten Al Gore skulle blive præsident. Optællingen og adskillige retssager medførte, at resultatet af præsidentvalget først blev klart en måned efter valget, og Bush udråbt som vinder af højesteret til trods for, at Gore faktisk havde fået flest stemmer på landsplan. Florida det er et scenarie mange frygter vil ske på valgnatten, at det hele ender som år 2000 og republikanerne har fået flertal i   48-årige   Amy Coney Barrett Hvis vi kommer til at se et tæt valg mellem Donald Trump og Demokraternes kandidat Joe Biden, kan det nemlig betyde, at Højesteret for eksempel skal afgøre, om der skal en ny optælling til.  i år 2000 hvor opgøret mellem Al Gore og George Bush endte i Højesteret, der voterede og vurderede og til sidst endte med et nej med stemmerne 5-4 til en ny optælling. Den beslutning gav George Bush sejren ved præsidentvalget.  https://www.youtube.com/watch?v=38-LrNAM7tw

Kilder DR Nyheder the Atlantic ABC News CBS News NPR bogen USA’s historie af Erling Bjøl  https://www.smithsonianmag.com

VAR i superligaen

Skuespilleren Sean Connery er død.