1. maj stod i valgets tegn

Af Kasper V Hansen
Foto: Torben Markvardsen

1. maj stod i det kommende folketingsvalgs tegn. Det var tydeligt i SF Formand Pia Olsen Dyhrs 1. maj tale, som hun indledte med ”Er I klar til valg? Jeg kan ikke høre jer: ER I KLAR TIL VALG?!” JA råbte tilhørende.  

1. maj er en festdag for de røde partier. I år fejrede de kampdagen og gode meningsmålinger, som viser, at tiden i en fireårig opposition ser ud til at være over. 

Pension, klima og vældfærd fyldte 1. maj
I det hele taget var det valg, der var på dagsordenen hos de røde partier fra Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, og fra Fagbevægelsens frontkvinde nummer et, Lizette Risgaard, som i sin 1. maj-tale, talte om vældfærd, som også var et tema ved de andre partiledere Pia Olsen Dyhr, Enhedslistens Pernille Skipper og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Men der blev også talt om klimaet fra alle partiledere, også pension var på dagsordenen. Enhedslistens politiske leder, opfordrer i sin 1. maj-tale Socialdemokratiets formand, Mette F, til helt at opgive velfærdsforliget med de borgerlige partier fra 2006. En aftale, der betød, at pensionsalderen stiger i takt med den højere gennemsnitslevealder. ”Kære Mette. Vi kan sammen stoppe den stigende pensionsalder og sikre en værdig alderdom til alle efter et valg. Vi er enige”, lød det fra Skipper, i sin tale.

Mette Frederiksen var på talerstolen 1. maj i Kongens Have i Odense. Foto: Torben Markvardsen

Det var ikke en overraskelse, at Mette Frederiksen bragte pensionsdebatten på banen i sin 1. maj tale. Med det hun sagt til pressen, om at indføre en differentieret pensionsalder, der skal give nedslidte ret til at gå på pension tidligere. Det afvises af den siddende regering, Dansk Folkeparti, og det Radikale Venstre der i øjeblikket forhandler om at forbedre den eksisterende seniorførtidspension. Hun sagde følgende i sin 1. maj-tale:

”Det svarer måske lidt til en boligejer. Man har gået nede i kælderen et par gange, og kan godt mærke, at det lugter lidt mærkeligt dernede. Der er nok en fugtskade. Så beslutter man sig for at sælge huset, og lige inden Home ankommer, så ryger penslen henover fugtskaden, forklarede hun. – Det ser meget godt ud, men det er derfor, at når man skal købe et hus, så er det rigtig godt at have en byggesagkyndig med sig. Når man er nedslidt lønmodtager, er det rigtig godt at have en socialdemokrat med sig, sagde Mette F.” Selvom nedslidte ifølge Mette Frederiksen altså skal glæde sig over Socialdemokratiet, så gjorde partiformanden det dog også klart, at det ikke ville komme alle nedslidte til gavn. ”Lad mig være hudløst ærlig. Jeg kan ikke love, at enhver, der føler sig nedslidt, vil være omfattet af det, som vi foreslår. Vi har konkret foreslået at sætte tre milliarder kroner af til den her opgave – vi beder blandt andet bankerne om at bidrage noget mere. Med tre milliarder kan vi ikke løse alle problemer, men vi kan gå i gang. ”

Der skulle gerne komme en god løsning i morgen.
En borgerlig statsminister er som regel tavs på 1. maj. Lars Løkke blandede sig alligevel. På Twitter afviste statsministeren , at de nedslidte skal vente til 2040. Med skjult henvisning til forhandlingerne om en forbedret seniorførtidspension, der forventes at falde på plads torsdag, samt et meget berømt citat fra Helle Thorning-Schmidt skriver han: – Det skal de skam heller ikke. Der skulle gerne komme en god løsning i morgen. Hav en dejlig 1. maj.

https://twitter.com/larsloekke/status/1123465436778192903?ref_src=twsrc%5etfw%7ctwcamp%5etweetembed%7ctwterm%5e1123465436778192903&ref_url=https:/ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article7614768.ece

Valg På vej ?
Det er så i dag og vi venter alle, hvad den løsning er. Det kan være at aftalen kommer og at der udskrives valg. Der er en forventning om, at Løkke vil bruge en pensionsaftale til at banke S oven i hovedet med. Se vi har noget det har i ikke. Det vil være logisk. Det forventes, at Løkke vil udskrive valget fredag i morgen eller mandag i næste uge, så det bliver afholdt 26. maj samtidig med Europa-Parlamentets valget. Det er analysen hos dem, der regner med valg i maj. Dog snakkes der hos venstrefolk om muligheden for valg i juni. De sætter deres penge på, at Løkke vil udskyde beslutningerne som May og Merkel er berømte for, for at se om der kommer lys for enden af tunnelen, eller løsninger viser sig. Man regner med, at Løkke vil gøre som i 2011, hvor han ventede til allersidst og i stille håb om lidt bedre meningsmålinger, og dermed vil valget først blive udskrevet til afholdelse i juni.

Valget skal udskrives snart fordi der skal være mindst 20 dage at afholde valget i. Jo mere Løkke venter, går dagene, hvor muligheden for at udskrive valg går og indsnævres. Valget er på vej.

Kilder DR nyheder, TV2 og Altinget

1. maj i Kongens Have, Odense. Foto: Torben MarkvardsenInterview i Butik og Egenproduktion

Anmeldelse af Shazam